По математически модел

Формулата на устойчивата архитектура в жилищен комплекс на гръцкия остров Милос

 

Калина Константинова, проект DECA Architecture, снимки Иоргис  Иеролимбос

 

Александрос Вайтсос и Карлос Лоперена, основатели на гръцкото архитектурно студио DECA, твърдят, че всяка локация, всяко ново място, предназначени за техен бъдещ проект, притежават специфична душевност и тяхната роля е да я усетят, уловят, анализират, за да могат максимално да я вплетат в плана, който предлагат, позволявайки диалог между нея и човешките сетива и емоции. Амбициозна програма, приложена по впечатляващ начин в един от най-мащабните им проекти на вулканичния гръцки остров Милос в Бяло море.  Интересно е да се отбележи, че именно тук са били открити едни от най-прочутите произведения на древногръцкото скулптурно изкуство – статуята на Венера Милоска, както и главата на древногръцкия бог-лечител Асклепий.

 

Обширен терен на площ 90 000 кв.м в южната част на острова е мястото, където през последните десет години работят архитектите от студио DECA. В него интегрират пет локации с различни предназначения. На едната обособяват огромна  зелена площ  от 20 000 кв. м с маслинови дръвчета, лозя и къща за гости за двама; на другата – овощна градина, в която засаждат типични за острова растения и дървета, почти изчезнали през годините, с цел да ги запазят и разпространят. Останалите три локации са с жилищно предназначение. Най-голямата, завършена последно, която представяме, е планирана с помощта на диаграмата на Вороной, (изобретена от руския математик Георги Вороной). Тази диаграма създава геометрична решетка с органична форма, определена от специфични точки в дадена равнина.

 

„Вороной ни даде възможност да проектираме по различен начин. Вместо да стоим в офиса и да предлагаме нещо стандартно, отидохме на място, разхождахме се из терена и си казвахме: „Не би ли било хубаво да има маса точно тук? А тук не е ли перфектното място да се събуждаш сутрин? Би било добре да виждаш този пейзаж през прозореца на кухнята когато се храниш!“ Именно по този начин определихме важните точки, които ни интересуваха. Отбелязахме ги, въведохме ги във формулата на Вороний и около тях се материализира мрежата от бъдещи стени и прегради. Така получената решетка се превърна в наш план,“, споделя Александрос Вайтсос.

 

„Използвахме инструменти за параметричен дизайн. Вместо да рисуваме линии, ние усъвършенствахме плана си, като премествахме точки в пространството. Формулата на Вороной гарантира, че всяка маса, легло или дори растителност са поставени на оптималното място спрямо съседни обекти“, продължава Карлос Лоперена.

 

Определянето на специфичните точки не е само емоционално, а е плод на задълбочени проучвания, свързани с разположението на терена, ориентацията на слънцето и сянката в различните моменти от деня, силата и посоката на вятъра, мястото на различните растения и дървета, както и геоложките характеристики на околна среда. Това е валидно както специално за този жилищен комплекс, така и за цялостния проект и неговите пет локации.

 

Идеята за вмъкване на математически подход в архитектура, изцяло обърната към природата и към нейното опазване, може да изглежда противоречива, но е реализирана по много благоприятен начин в проекта.

 

В жилищният комплекс са обособени четири спални, голяма дневна, кухня, вътрешен двор, басейн, външна тераса. Планът му следва линията на терена, която леко се спуска към скалистия бряг, създавайки възможност за вкопаване на конструкцията. Погледнат от птичи поглед, планът е изключително ясен. Точките, послужили за създаване на специфичната решетка, са третирани като остъклени отвори, позволяващи на естествената светлина да прониква в интериора. Във вътрешността на всяко помещение може да се види как таваните са конструирани по отношение на точките с линии, които ги следват. Тези остъклени отвори  осигурява също така пасивна вентилация, а имат и монтирани механични диафрагми,  с които се контролира светлината.

 

Студио DECA е особено чувствително към развитието на архитектурата на остров Милос и изобщо на места с покачващо се ниво на туристически поток. Овладяването и запазването в напълно човешки измерения на такива големи площи за тях е сигнал, че апетитите за застрояване от „гладни“  инвеститори могат да бъдат отблъснати.

 

 

Специални издания