Поетични връзки

Пълна промяна на апартамент от 60-те години в центъра на София 

 

Интериор: Нани Лазарова

Снимки: Георги Капов

 

Млади авантюристични французи, с интензивен начин на живот, които много пътуват, решават да преобразят това жилище в старата част на София зад Софийския университет. Стоте квадрата на апартамента били сякаш от друго измерение – новите собственици откриват интериор, застинал в 60-те години на миналия век, когато е създаден.

„Този проект ме развълнува изключително с това, че самата задача беше много трудна, а сроковете – изключително кратки. Опитах се да създам един нов, модерен облик, на апартамент, роден в друга епоха“, казва авторката Нани Лазарова.

Задачата пред дизайнера е да реконструира непокътнатото жилище с кахлена печка, да оптимизира пространството и от едностаен да се направи двустаен апартамент. Резултатът е преобразяване на дома, който бил само с една малка спалня, в модерно пространство с голям хол с кухня, офис с място за спане и спалня.

Водещото в дизайнерските решения е балансът, а концепцията е модерен уют, в който старото и новото се срещат в синхрон и симбиоза.

Всички материали са естествени – дъб, мрамор, метал, като камъкът е италиански гранит Nero Aracruz.

Водещите цветове са вдъхновени от картините, които собствеците са донесли от Париж със себе си и които са акценти в проекта. Друг елемент с ключова роля е старата кахлена печка – мост във времето между старото и новото, която сега работи на ток.

„Едно от най-интересните приключения по време на проекта беше откриването на стари вестници в апартамента – френският Lе Monde и Панорама от 1977 година“, разказва Нани Лазарова. „Рамкирахме ги и сложихме в интериора, така че старото и новото да намерят една поетична връзка. Все пак клиентът е французин и това за него беше интересна случка и символична връзка между Франция и България“, разказва тя.

 

 

Специални издания