Плъзгащите врати оптимизират жилищното пространство

Консултант Интеза www.intesa.bg

 

Къде е подходящо да се използват плъзгащи врати? Какви проблеми на жилищното пространство решават?

Плъзгащите врати са елегантен начин за затваряне или обособяване на отделни пространства в жилището, вместо изграждането на преградни стени. Прилагат се също за затваряне на ниши в стената, за обособяване на гардеробни помещения, за изграждане на прегради.

Използването на плъзгащи врати решава проблеми, свързани с недостиг на пространство, което една стандартно отваряща се врата изисква за движението на крилото си при отваряне и затваряне.

Този вид врати се използват за малки пространства (напр. коридори), където две съседни помещения се намират в пряка близост и се създава конфликт при отварянето или затварянето на вратите. Също така приложение намират и за малки бани или килери, които не позволяват отваряне на вратата навътре в помещенията, защото това е възпрепятствано от намиращите се там мебели и шкафове.

Благодарение на плъзгащите се врати се постига максимално оползотворяване на полезната площ на дадено помещение.

 

Какво е актуално в дизайна и материалите?

Механизмите за плъзгане са изработени от висококачествени материали. Релсите, по които се плъзга вратата, са от алуминий – материал, който не корозира. Ролките, които придвижват вратата по релсите, при някои модели са направени от тефлон, който осигурява безшумно плъзгане.

В дизайна е актуално механизмите да са без видими части, което означава, че не се виждат релси и ролки по пода и така конструкцията на целия механизъм остава невидима.

За осигуряване на плавно и безшумно затваряне на плъзгащата врата е разработена специална италианска система – KLOSE. Тя може да бъде интегрирана към различни плъзгащи механизми за врати, правейки ги по-тихи.

Някои плъзгащи механизми имат подобна технология ABS, която е вградена и действа като автомат за врата, осигурявайки плавно и безшумно плъзгане на вратата.

 

Предлагат се различни механизми – по какво се различават? Как да изберем?

Плъзгащите механизми се различават по начините за постигане на самото движение на плъзгане.  Например, има плъзгащи механизми като Futura на италианския производител Krona Koblenz, при които крилото на вратата се прибира в предварително изграден гипсокартонен джоб. Металната конструкция на джоба също е включена в комплекта на механизма и е нужно само да се вгради. Интересното при този тип механизъм е, че монтажите на джоба и на вратата не е нужно да се застъпват, което спестява доста критични координационни проблеми и ситуации до постигането на крайния резултат.

Други механизми като Ergon на италианската компания Celegon използват комбинирано движение на крилото на вратата, а именно отваряне с приплъзване. Това спестява до 50% от използваното пространство, което заема крилото на вратата при своето движение.

Механизмът TRICKS на италианската компания Krona Koblenz е с напълно скрит монтаж на водещите плъзгането елементи, които са разположени изцяло на стената. Не са нужни релси и ролки на пода. Подходящ е за изпълнение на изискванията на различни дизайнерски решения.

 

Как да разпознаем качествените механизми?

Качествените механизми се произвеждат от доказани в тази област производители с опит и знания, а продуктите се предлагат със съответната гаранция.

 

Какво трябва да имаме предвид при взимане на размери?

Ние препоръчваме размерите да се взимат единствено от специализирано за тази цел лице.

 

Най-честите грешки при монтажа?

При монтажа е много важно да бъде осъществена прецизна настройка/реглаж на всички елементи на механизма по инструкцията на производителя с цел постигане на максимален резултат.

 

Как се осигурява шумоизолация при плъзгащите врати?

По-добра шумоизолация се постига, когато вратата се движи в гипсокартонен джоб. Шумът от движението на крилото се ограничава. Използването на специални четки и уплътнения, включени към някои от механизмите, осигуряват плавно и безшумно затваряне и уплътняват самата врата. Има и механизми и отделни решения, конструктивно снабдени с елементи и функции, за плавно и безшумно движение при плъзгането.

 

Какви допълнителни аксесоари се предлагат?

Обковът и бравите като допълнителни аксесоари към плъзгащите врати имат специфична конструкция, функции и начин на монтаж. Използват се основно дръжки за вкопаване в материала, от който е изработена вратата. Има голямо разнообразие на форми, цветове и материали.

Бравите, които се използват, са също специфични по вид, за да бъде осъществено плътното затваряне и заключване на плъзгащите се врати.

При производителите на тези аксесоари се наблюдава една тенденция към по-минималистичен дизайн. Например елементи като брави и насрещници се произвеждат с по-малки размери с цел да не се забелязват твърде много.

При дръжките има разработени специални модели с механизми, с които се постига еднородност и сливане с формите и дизайна на вратите.

Може да споменем специфичен модел вкопана дръжка за плъзгаща врата с вградена пружина. На самата дръжка има част, която при натиск хлътва навътре, а впоследствие се връща обратно чрез вградената пружина. Така се елиминира вдлъбнатината на самата дръжка и се постига гладка и равна повърхност на паното на вратата.

Друг иновативен модел е така наречената невидима дръжка NoHa, която се покрива с материал в цвета на самата врата и по този начин остава скрита за окото, сливайки се с цялостната повърхност на вратата.

 

Най-новото, което предлагате?

Интеза предлага голямо разнообразие механизми за плъзгащи врати, както и необходимите за тях брави, дръжки и аксесоари. Това са продукти на доказали се в тази област италиански производители.

Ето и няколко от най-използваните и практични решения за задвижване на плъзгащи врати:

Новата плъзгащата система TRICKS на италианската компания Krona Koblenz е с изцяло скрит монтаж и невидими елементи на механизма за плъзгане.

TRICKS е подходяща за интериорни дървени врати с тегло на крилото до 50 кг и дебелина ≥ 40 мм. Системата може да бъде монтирана при максимални размери на светлия отвор – ширина 1200 мм и височина 2450 мм. Монтажът се осъществява изцяло с фиксиране върху стената, без използване на релси и ролки по пода.  Движението на плъзгащия механизъм е напълно безшумно. Има възможност за 3D регулация на параметрите на системата – по височина, ширина и дълбочина (отстояние от стената).

Тази плъзгаща система има различни приложения – за врати на помещения, за задвижване на врати на шкафове, гардероби или врати затварящи ниши в стени.

Характеризира се с бърз монтаж.

TRICKS е решение за плъзгащи врати, съчетаващо висока функционалност и модерен дизайн.

 

 

 

 

 

 

Друго интересно и практично решение е системата за отваряне с приплъзване ERGON® living на италианската компания Celegon.

Тази новата технология за отваряне с приплъзване е предназначена за широка гама размери интериорни врати.

Предимствата на системата са:

– Двойна посока на отваряне: то винаги е в посоката на движение на лицето.

– Спестява значително място при ограничени пространства.

– Разрешава конфликт между удрящи се крила на близки една до друга врати.

– Движението на вратата и достъпът до помещението са значително улеснени.

– Намалява до 50% обема, който вратата използва при своето отваряне/затваряне и по този начин се постига увеличаване на полезното пространство.

 

ERGON® living е иновативна патентована технология на италианската компания Celegon, която от 40 години се занимава с решения за проблемите на организация и максимално оползотворяване на свободните интериорни пространства.

Това е технология, в която се използва отваряне чрез въртене с изнасяне (rototraslation) и е алтернатива на всяка една друга система за отваряне на врати. Предлага се във вид на KIT (комплект) и не изисква разрушаване на стени и подобни строителни процеси, както и други допълнителни разходи. Предлага се в два цвята – черно и сребро. Има различни размери според големината на вратата. Лесен е за използване и прилагане.

Механизмът е приложим за дървени, метални, PVC врати.

ERGON® living механизмът е преминал прецизния CATAS тест от 100,000 отваряния и притежава съответния Test certificate – class 5, отговарящ и на EN 1191/00 стандарт.

Това е революционна система за дома, която намалява обема, заеман от вратата, и  увеличава използваното полезно пространство, като по този начин може да се увеличи пространството на дадена стая. Всичко това води до по-лесен и удобен достъп до отделните помещения в дома и офиса.

В действителност механизмът позволява отваряне на вратата и в двете посоки – навън и навътре. Влизането или излизането  може да стане чрез бутане (push) на крилото с ръка, което бързо се затваря след вас. Това е идеално решение за врати, използвани за изход, в случай на авария или от хора с ограничена подвижност.

 

 

Не на последно място може да споменем и плъзгащата система KIT FUTURA на италианската компания Krona Koblenz.

Комплектът FUTURA включва метална конструкция за изграждане на джоб от гипс-картон с дебелина 100 мм, релса, ролкови колички и стопер.

Основно и много важно предимство на този механизъм е, че позволява гипсокартонения джоб, в който ще се движи вратата, да бъде заложен предварително още на ранен етап на изграждане на отворите в стените, а впоследствие крилото на плъзгащата врата да бъде произведено и поставено, когато вече няма мокри и замърсяващи процеси на обекта.

KIT FUTURA многократно превъзхожда наличните подобни комплекти на пазара. Той се характеризира с:

– лесен и бърз монтаж, който може да се извърши само от един монтажник

– стабилна метална конструкция на гипсокартонения джоб

– възможности в последствие за реглаж във височина на вратата

– опция за едновременно отваряне на две срещуположни плъзгащи се крила

 

Продуктът е приложим за дървени врати и се предлага за различни размери на крилото на вратата ( ширина 615-1215 мм) и височина (2010-2410 мм).

 

 

 

 

 

 

 

Специални издания