Павилион Чайка

Високи технологии, модерна визия и градско изкуство в ново младежко пространство в Бургас

 

Концепция, дизайн и инженеринг: архитектурно студио ГРИД

Снимки: Smile G Photography

 

 

Павилион „Чайка“ е отворено публично пространство за младежи, създадено по инициатива на Община Бургас в Морската градина на града в близост до Пантеона и ул. „24-ти черноморски пехотен полк“. Павилионът е изграден в тревната площ, на 6 м навътре от главната паркова алея, свързваща улицата и монумента.

Замислен е като свободно достъпен, мащабен парков навес за младежки събития и изяви, организирани от Общината и от граждански организации, но също и като модерно място, което младежите да припознаят като свое и да използват свободно за срещи и социални контакти.

Обособени са амфитеатрални места за сядане и „сценично“ пространство за изпълнители и лектори. По времето, през което няма събития, може да се използва непринудено за разговори  и отдих.

„Чайка“ съчетава високи цифрови технологии, модерна визия и градско изкуство. Неговата пластичност и артистичност го превръщат в обитаема архитектурна скулптура, отразяваща нуждите и духа на съвременните млади хора. Новото арт пространство на открито дава на тийнейджърите възможност за изяви, срещи и споделеност и е   алтернатива на моловете и кафенетата.

Цялостната визия на павилиона е решена в бяло и дърво. Формата му е пластична, органична и динамична, вдъхновена от локацията и заобикалящата природата  и по-конкретно от прелитащите чайки, които се срещат навсякъде в Бургас. Формообразуването е направено с така наречения параметричен компютърен дизайн. Сложната геометрия се генерира чрез програмиране на компютърен код, създаден с математически формули и параметри. Свободната непрекъсната повърхнина, описваща формата, представлява триизмерна пространствена конструктивна мрежа. Върху нея са поставени плоскости от шперплат и еталбонд, които осигуряват покритие и допринасят за органичната визия на павилиона.

Целият процес по създаването на дизайна и изработката на павилиона използва високотехнологични цифрови технологии и машини. Триизмерната пространствена конструктивна мрежа е съставена от сдвоени дървени летви, свързани помежду си със стоманени конектори – сложни елементи във формата на триизмерни звезди от листова стомана, изрязана, сгъната и заварена под съответните ъгли.

Покритието върху конструктивната мрежа е от сдвоени триъгълни плоскости от шперплат, видим от вътрешната страна, и бял еталбонд от външната страна. Между отделните плоскости е поставен силиконов изолационен материал. В горната част плоскостите са плътни с цел постигане на водоизолиран покрив-чадър, а в долната част са перфорирани, за да се осигури свободно циркулиране на вятъра за по-олекотена конструкция.

Подът е изграден от предварително сглобени дървени скари, покрити с дъски. Амфитеатралните пейки от дърво и екстериорен шперплат следват органичните линии на конструктивната мрежа.

Конструкция е от устойчиви на времето и напълно рециклируеми материали. Дървото и стоманата, използвани за изработката на конструктивната мрежа, гарантират нейната трайност и добра визия във времето. Стоманените елементи са поцинковани и покрити с трикомпонентна боя за защита от вода и климатични условия. Всички дървени части са обработени с масло.

 

 

Специални издания