Отворен план

Единство и плавен преход между зоните

проект и текст DA architects

 

Просторен апартамент, разположен на бул. „България” в София, с богато фасадно остъкление и гледка към града. Идеална възможност за инвестиция и отдаване под наем. С това намерение ни потърси наш клиент, който от година живее в новото си жилище, проектирано от нас.

 

Основната цел на проекта е създаването на дом със съвременно излъчване, изчистен стил и запазване на връзката „вън-вътре”. Отвореният план с антре, което е част от дневния тракт и гледка още от входната врата, позволява навлизане на естествена светлина в коридорите към спалните. Към булеварда е разположена дневната, а към по-тихата фасата към озеленен двор – спалните.

 

Обединяването на кухня, трапезария и меко сядане създава просторно и отворено пространство. Настилките обръщат по стените, като по този начин сепарират отделните зони и създават допълнителен уют. Едрите кухненски уреди са интегрирани в общ „бял“ обем, обединяващ външните стени към общите части и входната врата. По този начин, чрез „освобождаването“ от уреди и бягство от стандартната визия за интегриран към дневната кухненски бокс, се постига една разчупена структура и допълнителен акцент на дневния тракт, комбинирайки единни материали и форми в различните зони. Разполагането на трапезарията и осветлението над нея позволяват тя да бъде завъртана, както по дължина на помещението, така и перпендикулярно – към гледката, за да позволи на бъдещите наематели гъвкавост и индивидуализиране според нуждите. Интегрирането на растителност в мебелите на кухнята и секциите в близост до прозорците доразвива единството на интериора и околната среда. Комбинирането на бели и светлосиви повърхности оптически уголемява пространството, дървените мебели и настилки добавят уют и стоплят интериора, а цветните акценти „обживяват“ апартамента.

Единството в третирането на всички помещения, с плавна градация в цветовете, създава балансиран преход между зоните.

 

Специални издания