Огледалата на Злин

Персонализирана инсталация, взаимодействаща с околната среда

 

Калина Константинова, снимки BoysPlayNice, проект Loom on the Moon

 

Изложбата „Огледалата на Злин“ е създадена по повод седемстотната годишнина на чешкия град и е част от серия мултимедийни инсталации в парка на замъка.

Разделена е на три части, като първата е вдъхновена от работата на писателя Павел Косатик  върху еволюцията на града. Диалогът между текст и илюстрация е или в хармония или в контраст с цел създаване на динамична интеракция с публиката.

Във втората част посетителите могат да видят филм за град Злин, който ги запознава с историята, показва еволюцията, разхожда из важни места и забележителности…Филмът е рисуван и всеки кадър, представлява прецизно сценографирана картина.

 

 

Разходката из парка продължава с постоянната инсталация „Огледалата на Злин“, „съзвездие“ от овални форми, разположени сред най-красивите дървета в парка на Злин, които отразяват заобикалящата растителност, вечно променящото се небе и любопитните преминаващи посетители. Изложбата е придружена от музикален фон, който черпи вдъхновение от сезоните, равноденствието и слънцестоенето…Вибрациите на бронзова камбана, различни във всеки кът на парка, създават много специална атмосфера. Музиката взаимодейства със светлина около огледалата, която осигурява поетична алтернатива на нощното осветление на парка.

„Огледалата на Злин“ e произведение на изкуството, което може да съществува само на това място, в този момент.

 

Специални издания