Новото превъплъщение на естествения камък: облицовка от каменни тапети

Интервю с Мария Чилева, директор бизнес развитие, и инж. Райко Смилянов, технически директор на Piatraonline България

 

Каменните тапети са непознат продукт у нас – какво представляват?

МЧ: Гъвкавост е последното нещо, което очакваме от естествения камък, но вече е напълно възможно неподправеният му характер да съществува под формата на тапети за стени и повърхности в нестандартна форма.

РС: А това се постига чрез „отлепване“ на повърхностния слой на блокове шистов камък и трансферирането му върху гъвкава основа. Резултатът е истински естествен камък с тегло 1-2 кг/кв.м и дебелина едва 2 мм, който може да бъде рязан с дърводелски инструменти и огъван по всякакъв начин.

 

 

Какви са предимствата на каменните тапети?

РС: Това е абсолютно революционен продукт, който дава почти неограничени възможности за приложение. Може да облицовате цяла фасада с него, маса, шкафовете в кухнята и дори ваза. Този продукт притежава 100% от несравнимите качества на естествения камък – уникална красота, здравина, устойчивост на огън, слънце и вода.

МЧ: Те са най-практичната и достъпна облицовка от естествен камък. Това, че са ултра леки, прави работата с тях, транспортирането и монтажа изключително лесни и без риск от счупване. Хипоалергенни са и имат UV защита. И още едно малко, но впечатляващо качество – някои модели имат лека прозирност и когато се монтират върху повърхност с подсветка, грейват с цялата си прелест.

 

 

Има ли нещо специфично в монтажа им?

РС: Няма абсолютно нищо специално. Лепят се с обикновено флексово лепило за външни решения и с полиуретаново моментно лепило за вътрешните оформления върху всякаква повърхност – керамика, гипсокартон, бетон, входни врати и мебели. Може да се използват за външни облицовки, без да е необходимо укрепване.

 

 

Къде може да се използват по-конкретно?

МЧ: Възможностите са наистина безкрайни. Например, като външна облицовка на фасади на жилищни и офис сгради, на търговски центрове, но също и на вили, огради, колони. В интериора приложенията са докъдето ви стига въображението – като облицовки в банята и кухнята, тъй като са водоустойчиви, в дневната, например за облицовка на камина, но също и в ресторанти, клубове, сауни, дори винарски изби.

 

 

Как се поддържат?

РС: Като всеки друг естествен камък – с почистване, импрегниране и поддръжка само с професионални препарати за естествен камък.

 

 

Какво ново и интересно предлагате като продукти?

РС: Предлагаме над 1000 продукта от естествен камък, разнообразието е огромно – от големи луксозни фаши мрамор до бордюри от гранит. Все пак бих отличил изключителните, дизайнерски умивалници от оникс, които повече приличат на разрязана капка пчелен мед, отколкото на мивка за баня.

 

 

Какво бихте казали на хората, на които предстои да декорират дома си?

МЧ: Първо, да не се отказват от идеите си, колкото и смели да са те. И второ – да намерят надежден партньор, с когото да ги превърнат в реалност. А иначе светът на естествения камък е толкова богат, че всеки ще намери своето нещо в него – луксозно или достъпно, малко или голямо, но винаги неповторимо.

 

 

 

 

 

 

Специални издания