Новият живот на захарната фабрика в Знин

Пример за запазване и реновиране на стара индустриална зона в модерен развлекателен комплекс

 

Калина Константинова, снимки nalewajk.pl 

 

Захарната фабрика Żnin в Полша е била построена в края на 19 век. Активно работи до 2004 г., когато е изоставена. Предприемач вижда потенциала в ценните, но рушащи се сгради и купува комплекса, като предвижда да го реновира с респект към неговата  историческа стойност, промените, направени в него през поколенията, и неговото естетическо и техническо разнообразие.

Заданието към архитектите, поели проекта за реновацията, е приоритетното запазване на автентичния вид на мястото. И въпреки че основните елементи от старата захарна фабрика сега взаимодействат с нови функции, те все още са видими. Второстепенни елементи също са запазени и включени в интериорния дизайн и като цяло целият проект е запазил автентичността си.

Овладяването на формата на такава сложна сграда се оказва предизвикателство за проектиране, а създаването на нови функции и комуникации в това огромното пространство е отнело много време. Въпреки това, архитектите подхождат към тези трудности като към уникален актив, който не само че не пречи, а помага за създаване на истински необичайно място.

Комплексът се състои от 27 сгради. Нито една от съществуващите конструкции не е била разрушена и на всички бяха отредени нови функции (някои все още са в процес на изпълнение). Старата каменна настилка е възстановена, а камиони, тръби, поточни линии и друго оборудване са оставени на местата си.

Основната сграда е превърната в четири звезден хотел, с ресторант и конферентна зала. Втората по големина сграда е три звезден хотел, свързан с аквапарк, спа център, клуб и пивоварна. В третата сграда се помещават конферентна зала с капацитет 800 души, както и кино, ресторант с допълнително пространство за събития, яхтено пристанище, рехабилитационен център…

Захарната фабрика се намира близо до историческия център на Жнин, в непосредствена близост до езеро, което някога е осигурявало вода на фабриката, а сега е част от предлаганите услуги за отдих с идеални условия за уиндсърф и моторизирани водни спортове.

В колективния проект са взели участие десетки дизайнери и архитекти от студия като Bulak Projekt, MML и MIXT. Подкрепата на общината също е изиграла важна роля, както и приносът на бивши работници в захарната фабрика. Основните автори на този уникален проект са предприемачът Владислав Гроховски (президент на Arche), който е успял да види потенциала на изоставените сгради, главния дизайнер и архитект Пьотр Гроховски както и архитект Марек Булак от Bulak Projekt.

 

Специални издания