На юг от границата

Калина Константинова

 

Мексиканска арт фондация обединява местните общности чрез изкуството

 

Фондация Casa Wabi е неправителствена организация с нестопанска цел,  създадена, за да насърчава сътрудничеството и социалната ангажираност чрез изкуството. Основана е от мексиканския художник Боско Соди, а името й идва от японската философия „Wabi-Sabi“, базирана на приемането на преходността и несъвършенството. Разположена е в южно Мексико, в град Оаксака, на брега на Тихия Океан, а комплексът е проектиран от японския архитект и носител на награда Прицкер Тадао Андо.

 

Фондацията разполага с 460 кв.м. изложбено пространство, което позволява излагането на изкуство в най-разнообразни формати. Тя кани известни артисти от цял свят като резиденти в рамките на цяла година. Те организират собствена изложба, но също така осъществяват сътрудничество с местни артисти и общности, преподават, организират уъркшопове, както и социално ангажирани проекти.

 

Освен Тадао Андо, пет известни архитекти и артисти са поканени за перманентни интервенции в пространството на Фондацията. Те са създали функционални зони или инсталации, които участват във всекидневния живот.

 

Така например японският архитект Кенго Кума е проектирал кокошарника като метафора на колективния начин на живот. В строителството на конструкцията са използвани традиционни японски техники, а именно овъгляване на дървените дъски, което ги запечатва, а самите дъски са разположени по начин, който осигурява перманентна естествена вентилация.  Кокошарникът снабдява с яйца служителите, резидентите и посетителите на Фондацията.

 

 

За да защити местния застрашен дървесен вид Гуаякан, Casa Wabi е създала разсадник за грижи и размножаване, проектиран от мексиканското архитектурно студио Ambrosi Etchegaray. Част от разсадника позволява на посетителите да влязат под земята и да видят корените на дървото, разбирайки връзката между подводните води, почвата, температурата и влажността на околната среда и значимостта на всички тези фактори за оцеляването на вида.

 

Основателят на Фондацията създава инсталацията Atlantes, съставена от 64 куба, построени с помощта на ръчно направени тухли от дървесина, кокосови черупки и местни семена, за да припомни и възроди този традиционен начин на строителство.

 

 

Португалският архитект Алваро Сиза, също носител на наградата Прицкер,  е построил Керамичния Павилион. В него се изучават традиционни техники за изработка на керамични изделия. Павилионът включва пещ и огромна маса, подходяща за разнообразните уъркшопове.

 

 

Коминът на пещта пък е дело на мексиканския архитект Алберто Калах от студио TAX Architects. Той висок 22 м и е построен по традиционен начин.

 

 

Градините на Фондацията са проектирани отново от Калах, който е имал за цел да запази местните растителни видове като парота, макуила, лантана и мн.др и да развие програми за насърчаване на опазването на околната среда и образованието на хората от общността в тази насока.

Зоната за компост е по проект на парагвайското студио Gabinete de Arquitectura.

 

 

Философията на Casa Wabi се основава на задълбочено проучване, проведено от историка Дженаро Гевара и антрополога Дениз Лехнер, и двамата активни членове на местната общност. Резултатите от това проучване са позволили създаването на специална програма, обърната към местни училища, занаятчии, кооперативи и жители. Работи се по разнообразни въпроси, свързани със спасяване и преоценка на местните езици, вербалната памет и колективната история; насърчаване на развитието на природните ресурси в района; стимулиране на местната икономика чрез традиционни занаяти.

 

От скоро Фондацията разполага с ново изложбено пространство в Мексико Сити, създадено за да показва работата на млади мексикански художници.

 

Изложбената програма е придружена от образователни практики, фокусирани върху художественото развитие на близко живеещите общности.

 

Връзката на Фондацията с Япония е изключително силна. Създаден е филиал в Токио с мисия да развие обмена между двете държани, да кани мексикански артисти като резиденти, които да имат достатъчно време да се запознаят с японската арт сцена.

 

Филиалът работи активно с мрежа от музеи, културни институции, художествени ателиета и галерии в Токио, които позволяват на резидентите да участват активно в местния художествен живот.

Специални издания