На училище вкъщи

арх. Пенка Станчева – www.ps-architects.com

 

След едно немалко изпитание за деца, родители и учители, учебната година вече завършва. Последните няколко месеца много голяма част от учениците по цял свят останаха вкъщи и работиха дистанционно. Така всички ние преоткрихме важността на мястото, на което детето ни ще седне, за да пише, чете или рисува. Това е поводът и да представим няколко идеи по темата.

 

Elephant Chair&Table, дизайн Hyunsoo Choi за корейската фирма Tito

 

 

Ако ви се налага да обзавеждате дома си, вероятно първото нещо, за което се сещате, е да погледнете в IKEA. Там, в секцията за децата, ще откриете и това ергономично работно място за най-малките, наречено Flisat. Височината на плота на мини бюрото е регулируема – така няма да се налага да сменяте масата още след година, защото детето ви е пораснало. Свежият скандинавски дизайн е допълнен от цветни акценти и хитри аксесоари като руло с хартия за рисуване, обеми за съхранение или полици.

 

В колeкцията на немската фирма Flexa ще открием мебели за всички възрасти, в това число и за малките ученици. Ергономия и дизайн в тези мебели вървят ръка за ръка. Плотът на работната маса Woody отново е регулируем и позволява детето да работи както седнало, така и право.

 

 

Френската марка за каталожна търговия La Redoute също има интересно решение, този път в стил „шейсетте“, допълнено с малко чекмедже и полица.

 

 

Тази масичка е прекрасен аксесоар за всяка къща, в която има деца. Името й е „Ела и рисувай“ (Come and draw table, дизайнер Tian Tang). Нейният плот прилича на грамофон, чиито плочи са листове хартия в различни цветове. Веднъж изписан, най-горният лист се заменя с нов.

 

 

Предложението на френската фирма Vertbaudet за работната маса и столът за деца са с дизайн, който съчетава по интересен начин дебелите крака от масив с тънките бели повърхности от МДФ. Навярно архитектоничността на продуктите, в които водещ е контрастът между материали и обем, е и причината за името на серията # Architekt.

 

Всъщност, нашите деца често са много по-непретенциозни от нас самите. За тях стол с ушички или във формата на цвете, кутия, окачена на стената, или дори най-обикновен П-образен плот на фона на зелена стена за рисуване, често са достатъчни, за да имат свое малко работно место и да са щастливи. Компакността на подобни мебели ги прави лесни за поставяне не само в стаите им, но и в дневна или родителска спалня.

Мобилността безспорно е важен детайл, когато говорим за детски мебели. Бързото израстване на децата е в основата на разработката от шведския архитект и дизайнер Миа Кулин (Mia Cullin). Благодарение на регулируемата височина на седалките, тази компактна и функционална серия от пейки, неречени Orkester, дава възможност за различен начин на употреба.

 

Тази серия продукти, носеща името Avlia, е създадена от студентката Natasa Njegovanovic от университета по дизайн и архитектура в Загреб, Хърватия. Използваните материали за създаване на модерни стилизирани силуети на домашни и селскостопански животни ни връщат назад към отдавна отминало време, когато децата играеха с дървени играчки.

 

Нужно ли е най-малките да имат собствена маса? Да, особено ако е във вид на къщичка. Този тип силует остава сред най популярните и любими на децата. Често те са превърнати в място за рисувате. Така, докато децата потъват в своите собствени светове и се усамотяват, родителите получават малко спокойствие. Комплектът маса и стол Casaburo от Vertbaudet съчетават няколко функции – място за писане, за рисуване, за съхранение и така често мечтаното от малките мини скривалище.

 

Когато в семейството има няколко деца, са възможни и подобни необичайни решения. Тази мебел, проект на Tim Durfee&Iris Anna Regn, печели през 2013 престижната награда NextLA Merit Award. Тя съчетава зони за писане и рисуване за деца от различни възрасти. Освен с оригиналността си, привлича вниманието и с обсобеното внимание към детайлите – помислено е за моливниците, поставките за листове или за чаши.

 

Американците от OEUF предлагат друго решение, наречено The Brooklyn Desk. Тук работната площ е оградена от борд, който дава възможност мини работната маса да бъде позиционирана свободно в пространството. Аксесоарите, които се окачват към борда, още веднъж помагат за това най-малките да имат своето лично закънтано пространство за работа.

 

 

Специални издания