На стръмния склон

Стъкло, стомана и дърво в канадска къща в гората

Калина Константинова, проект Yh2 (Yiacouvakis Hamelin architectes), снимки Максим Бруйет

 

Къщата се намира в гориста местност в Канада, на стръмен склон. Теренът е труден за строителство, но архитектите са превърнали предизвикателствата в предимства. Създадени са три обема,  два от които са с бетонна основа.

 

Първият е на три нива. Конструкцията следва спецификата на терена, така че главният вход е откъм най-високата зона, където се намира и спалнята на собствениците.

 

На второто ниво е разположено офис пространство с голяма библиотека, а на първото е обособена СПА зона със сауна. В ниската част на терена се намира и вторият обем на постройката, който представлява къща за гости.

 

Третата структура е напълно остъклена и „стъпва“ върху другите две. В нея са разположени дневната, кухнята и трапезарията.

 

Начинът, по който трите обема се съединяват, създава два терасовидни покрива, които са разработени като външни тераси и активно се използват. Къщата се вписва по възможно най-оптимален начин в околната природа. Дървената й конструкция, стоманените елементи и бетонните основи се сливат с пейзажа. Интериорът е изцяло отворен навън, благодарение на почти напълно остъклените фасади, създавайки силна връзка със заобикалящата среда. Обзавеждането е функционално, но пестеливо.

 

Специални издания