На последния етаж

Подпокривно пространство в Барселона, превърнато в слънчев семеен апартамент

 

Калина Константинова, проект Colombo&Serboli, снимки Роберто Руиз

 

Апартаментът се намира на последния етаж в старинна сграда на един от най-красивите булеварди в Барселона – Paseo de Gracia. Простира се на 200 кв.м и разполага с огромна тераса от 102 кв. м, гледаща към булеварда.

 

Собствениците – норвежко семейство с деца и внуци, имали желание да намерят жилище в Барселона, където да идват често, да прекарват празници, ваканции, заедно или поотделно. Искали да разполагат с четири големи спални със самостоятелни бани и с голяма дневна. След дълго търсене откриват едно, по-скоро неугледно подпокривно пространство, в което са се помещавали офиси. Терасата не се използвала, а била покрита с машини и ненужни вещи.

 

Архитектите от студио Colombo&Serboli веднага усетили потенциала на мястото. Направили пълно преразпределение, освободили максимално обема  и отворили прозорците, за да може интериорът да се насити с естествена светлина. Създадена е голяма дневна зона, включваща кухня, трапезария и хол, изцяло обърната към терасата. До нея една до друга са подредени спалните, всяка от които има също изглед към терасата.

 

Въпреки ниските тавани, интериорът е изключително просторен и светъл – това усещане е получено благодарение на цветовата гама – почти напълно в белите и бежови тонове, както и с използването на огледала и материали, които от една страна уголемяват визуално пространството и от друга отразяват светлината. Особено внимание е обърнато на реновирането на терасата, която се е превърнала в основна жилищна зона.

 

 

 

 

 

Специални издания