На оризището

Култивирането на ориз като петзвездно изживяване в Португалия

Калина Константинова, проект Miguel Câncio Martins, снимки Quinta da Comporta

 

Историята на селцето Компорта на югозападното крайбрежие на Португалия е тясно свързана с отглеждането на ориз. Той започва да се култивира още в началото на миналия век, развивайки икономиката на региона. От петнайсетина години обаче, дейността бавно замира, освобождавайки големи занемарени площи. Португалският архитект Мигел Кансио Мартинс познава добре селцето, тъй като прекарва от дълги години ваканциите си именно там. Терен на четири хектара с изоставени селскостопански постройки винаги го е привличал и интригувал като част от наследството на региона. Започва да мечтае да създаде на това място луксозен хотел с екологична насоченост. Минават години, но се появяват инвеститори и именно Мигел Кансио Мартинс е архитектът, който реализира мечтания си проект за ваканционно селище в пълна хармония с околната среда. Така се ражда Quinta da Comporta, петзвезден хотел, възраждащ културното и икономическото наследство на Компорта.

 

Хотелът представлява комплекс от едноетажни сгради, в който са интегрирани част от старите изоставени постройки. Оризовите складове с фасади от бяла вар, пресечени от типичните за района сини ивици, са били разрушени, но реконструирани идентично по екологичен и устойчив начин. Две ферми също са преобразени с рециклирана дървесина и в тях се помещават един от ресторантите и СПА центърът.

 

Желанието на Мигел Кансио Мартинс било да минимизира въздействието на новия комплекс върху природата. Отпадъчният дървен материал от строителството например е използван при заравняването на терена; инсталирани са слънчеви панели за добиване на електричество, а дъждовната вода се събира за поливане на градините. За да се намалят до минимум разходите за енергия, изолацията на подовете, стените и фасадите на сградите е оптимизирана. Сградите изискват по-малко климатизация през лятото и по-малко отопление през зимата.

 

Хотелът разполага със 73 апартамента, обзаведени семпло в стил, вдъхновен от културното и занаятчийското наследство на региона. Интересното е, че всеки от тях е уникален, декориран по различен начин от другите. Тръстика, слама, сизал, лен, памук са само част от напълно естествените материали, използвани при обзавеждането.

 

Голяма част от апартаментите разполагат със самостоятелна градина. Хотелът е обграден от буйна растителност. Маслинови дървета, борове, дъбове, овошки, както розмарин, лавандула и много други типични за региона растения са част от пейзажа.

 

Оризът е на почит в СПА зоната на хотела, където се използва в по-голяма част от терапиите.

 

Специални издания