На Витоша, под звездите

Обновеният хотел „Морени“ предлага уютен интериор и разнообразни възможности за релакс 

 

Проект: Йордан Ангелов, studio Qube, и семейство Божинови

Снимки: Калин Панчев

 

Витоша е толкова близо до София, но софиянци не могат да почиват в планината! Причината е, че местата за настаняване са малко, а хотел от висок клас досега липсваше. Наскоро обаче отвори “Морени” – място с атмосфера, която много напомня традиционните алпийски интериори. С очарованието на камъка, дървото и горящия огън в камините, с щедрата гледка към природата, той би могъл да бъде във всяка от световноизвестните зимни дестинации. И не само ще ви позволи да прекарате приятни мигове сред природата, но и ще надгради това преживяване с уютен лукс и различни спа процедури.

 

Построен е на височина 1780 м. на красивото било под Алеко и затова е с изключителна панорамна гледка. Разположен е между двата лифта – кабинковия и седалковия от Драгалевци, в непосредствена близост до влекове, ски училища и ски писти, като от него тръгват множество витошки пътеки. Местността около хотела е предпочитана от природолюбители и изследователи, тъй като тук могат да бъдат забелязани редки животински и растителни видове.

 

Преди „Морени“ да се преобрази напълно в четиризвезден хотел, дълго време беше хижа, позната на всички софиянци. Цялостният ремонт отнема около 3 години.

 

„Много идеи са заимствани от ски курорти в Австрия и Италия, защото ние като скиори обикаляме различни места всяка година“, казват собствениците, които взимат активно участие в създаването на интериора.

 

Главната роля в проекта е отредена на дървото, камъка и кожата. Живият огън в камините, естественият текстил и подходящата декорация от ловни трофеи, стари ски и различни аксесоари създават типичната обстановка за подобно място.

 

„Балансирането между изчистени форми и усещането за уютна хижа е може би най-трудното и интересното решение в този проект“, казват от студио Qube.

 

В общите части акцент са двете камини със запазени от миналото на хижата масивни гранитни плочи.

 

Друго ядро на пространството е барът в лобито – той е на преден план с идеята да събира хората. Любопитна подробност е, че на видно място в лоби бара са еленски рога, подарък от Христо Стоичков.

 

Стаите, разбира се, също са в дърво и камък, защото това са природни материали, които излъчват уют и са неизменна част от интериора на ски хотелите. „Дървото беше водещата концепция и то никога не беше достатъчно, докато накрая решиме и таванът да е с дърво. За останалите стени използвахме облицовки от камък и неутрален цвят латекс“, разказват студио Qube.

 

А една от забележителностите в екстериора е оригинална седалка от ски лифта Романски, поставена пред ресторанта,  и от кабинковия лифт – пред хотела. „Винаги, когато пътуваме и видим нещо, което би седяло добре като декорация в хотела, го взимаме и така с времето се добавят и нови елементи“, разказват собствениците.

 

Хотелът има 13 стаи с голяма спалня, 7 двустайни апартамента и 1 СПА апартамент със собствени сауна и джакузи.

 

Сред екстрите му са ресторант с около 80 места, лоби бар с външна тераса, ски гардероб, фитнес и СПА услуги – сауна, джакузи, парна баня, тепидариум, масаж и други.

 

Външната тераса на лоби бара е черешката на тортата – от нея се разкрива невероятна панорамна гледка чак до Стара планина.

 

Специални издания