На брега на езерото

Ваканционна хижа в Канада е реновирана по устойчив начин и с респект към природата

 

Калина Константинова, проект Matière Première Architecture, снимки Ian Balmorel

 

Хижата със силно скосен покрив, строена през 1950 г в региона Cantons-de-l’Est в Канада, допада изключително много на новите си собственици, въпреки лошото си състояние. На брега на езеро, скътана сред гъста иглолистна гора, тя е недостъпна през зимата и е била силно засегната от суровия климат.

Проектът за реновация е поверен на местната архитектурна фирма Matière Première Architecture, която успява без много сложни промени в конструкцията да възобнови дома. Запазен е външния аспект на хижата, а интериора е оптимизиран така че гледката към езерото да е основен акцент.

Постройката е вписана хармонично в околния пейзаж.

Металното покритие на покрива, външната облицовка от кедрово дърво и алуминиевите профили на вратите и прозорците са избрани поради устойчивостта и издръжливостта си във времето.

Скосеният покрив позволява създаване на интересни вътрешни и външни пространства с интригуващи гледки.

В интериора са привилегировани светлите тонове. Преобладава бялото, което внася усещане за спокойствие. Непретенциозното обзавеждане, дървената настилка, декоративните възглавници придават топлина.

Въпреки сравнително малката си квадратура (72 кв.м), хижата разполага с достатъчно пространство. На първото ниво е обособена дневна зона с хол, трапезария и кухня. На второто се намират спалните. Големите прозорци и врати разкриват красиви гледки към езерото и околната природа, създавайки силна връзка между интериор и екстериор.

 

 

Специални издания