Над облаците

Столичен мезонет в скандинавски стил с поглед към планината

Интериор и текст DA Architects
Фотограф Александра Долева

 

Представяме интериор на мезонет, разположен на последните етажи на жилищен блок в зона Б5 в София – дом на млади хора с изявено пристрастие към скандинавския дизайн. Жилището е било предвидено за ателие на 18 и 19 етаж със страхотна двустранна гледка – към Витоша на юг и към Стара планина на север.

Предвид характеристиките на работа в едно ателие, стълбата между двата етажа е била разположена в южната част на жилището, за да се осигурят просторни помещения със северно изложение. Със смяната на предназначението и новите функции на практика се променят всички зони в новия апартамент. Стълбата се измества в северната част, за да се освободи просторна южна стая, съчетаваща дневна зона и трапезария, обединени от кухненски бокс и барплот,с излаз към просторна тераса с декинг от термообработен бор и чудесна гледка към Витоша.

Апартаментът се състои от зони с различна височина и това предразполага към по-разчупено решение, като отделните кътове са сепарирани на различни нива. Бялото по стените и тавана се допълва от топлината на богато ползвания дъб, с който са решени повечето настилки, кухненския плот и лампериите. Акцентите са подчертани в черен цвят. На първото ниво са разположени дневната, трапезарията и кухнята, стая и баня за гости, а на втория етаж са родителската и детската спалня, с тераси съответно на юг и на север.

 

 

 

 

 

Специални издания