Над гората

Връзката с природата – допълнителна стойност на пространството

Интериорен дизайн, снимки и текст Another Studio

 

Комуникация, опознаване, откриване на допирни точки, изграждане на доверие са задължителните стъпки, които търсим при работа с нов човек. Професията ни е такава, че тези етапи трябва да се случат в неестествено кратък срок. Ако всичко това е налице, можем да се надяваме на добър резултат.
Това беше вторият апартамент, по който работихме за този клиент. Очакванията ни един към друг се бяха превърнали в доверие, което е от огромно значение за качеството на даден продукт. Апартаментът – около 150 кв.м с кухня, трапезария и всекидневна, обединени в общо пространство, две спални, сервизни помещения и кабинет, щеше да се отдава под наем, с което трябваше да се съобразим при оформянето на интериора. Спазихме някои изисквания, а именно да се появи още една стая и коридорите да бъдат сведени до минимум (за което нямахме нищо против). Предизвикателството да работиш по жилище за отдаване под наем се крие в това да задоволиш общи нужди на непознати хора и същевременно да спазиш своя неписан кодекс и път, по който си решил да вървиш като архитект и интериорен дизайнер. Това е обвързано с проучвания на пазара, с бюджет, както и с личните субективни предпочитания на собственика.

 

Апартаментът се намира в София, на 6-и етаж в жилищна сграда с прекрасен непосредствен изглед към гората на Борисовата градина и връзката с природата внася допълнителна стойност в пространството. Нивото на погледа съвпада с нивото на короните на дърветата, което те кара по някакъв емоционален начин да си длъжен към този интериор. Първото нещо, което докосва съзнанието при гледката към гората, е разнообразието от сезонни сцени, които предстои да се разкрият пред очите на обитателите.
Изборът на меки пастелни цветове и дъбов паркет с нюанс рустикалност беше съвсем естествен, предвид въздействието на природата.
Пространствата са освободени от ненужна декорация и ежедневни предмети и така могат да бъдат усетени и преживени по-пълноценно.

 

 

Специални издания