Надеждна защита за камък и дърво

 

Камъкът и дървесината са материали, широко застъпени в строителството. Те са предпочитани за планински къщи и хотели, не само заради отличните си изолационни качества, но и заради неподправения чар и уют, който придават на сградите. Но, за да бъдат дълго време здрави и красиви, трябва да бъдат добре обработени. В следващите редове ще се спрем на висококачествени италиански продукти, които ще гарантират качествена защита на екстериорни и интериорни елементи от камък и дърво.

 

Тъй като дървото е един от основните материали, използвани при изграждането на сгради в планината, а сигурността е винаги от първостепенно значение, първо ще се спрем на защитата от огън на дървените конструктивни елементи и ще насочим Вашето внимание към огнезащитна система за дърво PV33 на италианската фирма Aithon.

 

Aithon PV33 е пожарозащитна термонабъбваща система за масивно дърво или дървесни плоскости, която се състои от прозрачно набъбващо покритие Aithon PV33 и финишно покритие Aithon F3. Системата е предназначена за промяна класа по реакция на огън на дървени елементи и облицовки и за огнезащита на дървени греди и колони. В тази връзка тя има следните класификации:

1.Клас по реакция на огън В-s1 d0, по методи EN ISO 11925-2 EN 13823 и получените резултати са класифицирани съгласно EN 13501-1.

2.Клас на устойчивост на огън R15, R30, R45 e R60 съгласно методи ENV 13381-7 и EN 13501-2+А2:2009 за носещи греди, колони, подови и стенни плоскости. Получените резултати са класифицирани съгласно EN 13501-1.

 

Основни предимства на РV33:

 

1. С това покритие могат да се защитават много широк клас дървени конструктивни елементи и дървесни плоскости, вкл. ламперии.

2. Изпитанията са проведени върху много широка гама от профили – с плътност от 630 до 390 кг/м3

3. Освен трудногоримост, при нанасяне на необходимото количество набъбващо покритие PV33, системата осигурява и огнезащита на носещи греди и колони клас R15 до R60 (15 до 60 минути).

4. Изпитанията са проведени по последните действащи Европейски нормативи и са валидни за целия ЕС.

5. Актуално ЕТО и становище на НСПБЗН при МВР, които ни дават възможност да работим на територията на РБ.

6. Огнезащитната боя е абсолютно прозрачна и не променя естествения вид на дървесината. Финишът придава на повърхността мек копринен ефект, благодарение на съдържащия се естествен восък. Ако трябва да се постигне цвят на естествена дървесина, то преди нанасяне на боята дървото трябва да се байцва с байц на водна (спиртна) основа.

7. Огнезащитната боя се нанася лесно чрез пръскане или ръчно – с валяк и четка и не изисква специална квалификация на персонала. Изисква се само контрол от специалист по време на нанасянето.

8. Боята не съдържа вредни вещества и не отделя токсични вещества, вредни за човека, растенията и животните. Отговаря на изискванията на Регламент REACH за съдържание на летливи органични съединения (ЛОС).

 

   

 

На второ място, но не и по важност, ще се спрем на бързосъхнещия полиуретанов лак за паркет – Monoflat на италианската фирма ATRIA. Лакът има отлична устойчивост на износване и почистване с домакински препарати. Притежава трайна еластичност и може да се използва за всякакъв вид подови настилки: паркети, дюшемета, корк и др. За да постигнете отлични резултати, най-добре е първо дървесината да се обработи и тонира с импрегнaтор Atriawood Impregnante.

 

Atriawood Impregnante е дълбокопроникващ импрегнатор, съдържащ добавки за предпазване на дървото от дървояди и сиво гниене. Подчертава естествената красота на дървото. За осигуряване на добър защитен ефект се препоръчва нанасянето му в два – три слоя.

 

 

След като сме обърнали внимание на продуктите за защита на конструктивните елементи и подови настилки от дървесина, е ред да се спрем на лака, с който можете да защитите различни облицовки, градински мебели, огради, врати, дограма, беседки, капаци и др.

 

Atriawood Flatting е яхтен лак на основата на синтетични смоли, с висока устойчивост на неблагоприятни атмосферни условия, ултравиолетови лъчи и на морска вода. За осигуряване на добър защитен ефект се препоръчва нанасянето му в два слоя върху предварително байцвана с импрегнатор Atriawood Impregnante дървесина.

 

Често изделията от дърво са подложени на атмосферни влияния като дъжд, топлина, студ  и ултравиолетови слънчеви лъчи, но ако е добре обработено и поддържано, не се променя за дълъг период. Необработено или зле защитено, то променя цвета си, изменя структурата си, понася микробактериални атаки, механична и химична ерозия и постепенно деградира.

 

Идеално решение за всички повърхности от дървесина, които са на открито, е лак с естествен пчелен восък Cerawood. Прониква добре в дървесната структура и осигурява сигурна защита от ултравиолетови лъчи, влага, плесени, дървояди. При трикратно нанасяне дава копринен сатенен ефект, подчертаващ естествената структура на дървесината, което го прави особено подходящ и за реставрация на старинни мебели и произведения на изкуството от дърво.

 

Импрегнаторите и лаковете на фирма АТРИА се предлагат прозрачни и оцветени в 13 цвята по каталог.

 

След като подробно се спряхме на въпроса за защита на дървесината, идва ред на камъка, който също е един от най-използваните материали в строителството от векове. Независимо дали говорим за столетна или за най-модернa сграда, дали става въпрос за каменна облицовка на камина или на фасада, той неизменно присъства. Естествените камъни са ефектни и харесвани, но са силно попивни. Попивайки вода и влага, те се замърсяват, променят цвета си, по тях се образуват мухъл, лишеи и микроводорасли и постепенно се рушат. За да запазим или възстановим красотата им, те трябва да бъдат подходящо почистени и обработени. С продуктите на италианската фирма Атриа дълги години ще се радвате на красотата на естествените камъни.

 

   

 

Ако имате стара повърхност от камък, която с годините е потъмняла или по нея са се появили плесени, лишеи или микроводорасли, е достатътно да следвате следните две стъпки:

1.Почистване на повърхностите от плесените, микроводорасли и лишеи с Кеммуфа

Kemmufa е препарат, който почиства и предпазва от повторно появяване на мухъл, лишеи и микроводорасли. Продуктът е биоразграждащ се и не съдържа фенилживачни съединения. Засегнатите повърхности се напръскват или намазват с четка с разтвора. Ако мухълът е с дебел слой, след изсъхване той се отстранява механично с метална четка или шпакла, след което се нанася още един слой от препарата. Интервалът между нанасянията е 24 часа. Препоръчва се 24 часа след нанасяне на втория слой да се измият  с вода остатъците от замърсявания.

2. Защита на повърхността с лак за камък

 

 

 

Фирма Атри предлага на пазара три продукта за защита и декорация на  вътрешни и външни каменни повърхности – Idrosil W (Идрозил Ве), Idrosil S (Идрозил Ес), Vetrasil (Ветразил). Използват се за защита и декорация на хоризонтални и вертикални повърхности на открито и в закрити помещения.

 

Покритията са изградени на базата на акрил-силиконови смоли с голяма дълбочина на проникване в материали като естествен камък, тухли, фасадни мазилки и бетон. След обработването с продуктите повърхността става хидрофобна, отблъсква мръсотията и водата.

 

Притежават висока устойчивост на атмосферни влияния: дъжд, вятър, слънчево греене, градски смог, солена влага и  не пожълтяват във времето!

 

Idrosil W (Идрозил Ве) и Idrosil S (Идрозил Ес) са напълно прозрачни матови импрегнатори – не променят естествения вид на каменната основа, не образуват повърхностен филм. Те са отлично решение за всички случаи, при които се налага да се запази в максимална степен естественият вид на камъка. Отлични продукти за реставрация на каменна зидария, облицовки и настилки, различни каменни предмети и изделия. Idrosil W  е водоразредим, без мирис, идеален за използване в закрити помещения.

 

 

Vetrasil (Ветразил) е филмообразуващ лак, който подчертава естествените цветове на камъка, придавайки му т.н. мокър ефект – повърхността става полугланцова и сякаш постоянно мокра. Той е отлично решение за повърхности  от камък като подчертава естествената красота на материала. Препоръчва се за употреба в зоните с влажен и морски климат, поради високата степен на изолация на основата.

 

Ако имате нови повърхности от камък, почистването с Кеммуфа не е необходимо и можете да положите някои от трите вида импрегнатор директно, след добро обезпрашаване на повърхността.

 

Продуктите са подходящи за нови и съществуващи настилки, облицовки и изделия от камък в жилища, вили, магазини, хотели, ресторанти, училища и обществени сгради, както и за реставрация и ремонт на паметниците на движимото и недвижимо културно наследство (некрополи, крепостни стени, статуи, каменни надписи и т.н.). Лесни са за нанасяне както от професионалисти, така и от любители.

 

Същите продукти с успех се използват за изолация на декоративни тухлени облицовки, видим бетон, минерални мазилки и др.

 

 

Независимо на кой продукт ще се спрете, бъдете сигурни, че освен прекрасен декоративен ефект, ще получите качествен и устойчив във времето краен резултат. Гаранция за това дава производителят Атриа, притежаващ международно валидни сертификати ISO 9001 и ISO 14001 за фирмената система за управление на качеството и опазване на околната среда. Те са гаранция за високото технологично ниво на произвежданата продукция, спазване на строгите изисквания за опазване на околната среда и осигуряване на безопасност на труда при нанасяне на покритията.

 

Специални издания