Мраморна фасада

Шоурумът Marsotto в Милано по проект на студио Nendo впечатлява още от входното пространство

 

Калина Константинова, снимки Хироки Тагма

 

Фасадата на шоурума на производителя на обзавеждане от мрамор Marsotto в Милано е от… мрамор. Логично, нали? Но именно това просто и очевидно решение е изключително впечатляващо и интригуващо, най-вече поради самата форма на тази фасада.

Дизайнерите от студио Nendo предлагат различни нива на прочит на проекта си.

На пръв поглед шоурумът остава напълно скрит зад фасадата. Минувачите виждат просто една стена, но с удобна вдлъбнатина, в която  могат да седнат. Така още от входното пространство марката успява да покаже възможностите на материала,  с който работи, да впечатли с необичайното ондулиране на повърхността, както и да предложи на всеки да почувства мрамора, а не само да го съзерцава.

Идеята за вдлъбната фасада, на която може да се седне, идва на дизайнерите от бъдещия градоустройствен проект, който предвижда спирането на движението на автомобили по улицата пред шоурума и озеленяването на пространството. Така фасадата съвсем естествено се превръща в част от общия проект, елемент от градското обзавеждане.

Шоурумът се намира на подземното ниво на сградата. Още с влизането се потапяме в света на мрамора. Настилката, облицовката, рецепцията ни разказват за елегантността, здравината и изяществото на материала. Две мраморни прегради с издълбани декоративни елементи пък са свидетелство за запазените традиции и изключителното майсторство на днешните занаятчии, занимаващи се с обработката на мрамор.

Самият шоурум е разработен като интимно експозиционно пространство. Моделите от колекцията на Marsotto, поставени на подиуми, осветени с мека, скрита светлина са представени като произведения на изкуството.

Това не е първото сътрудничество между Marsotto и Nendo. През 2016 г по време на Milan Design Week дизайнерското студио проектира експозиционното пространство на марката, а на следващата година създава за нея масата Sway.

 

 

Специални издания