Модерен дом с аристократичен дух

Преустройство на къща за многочленно семейство и куче

 

Наш дом

Проект Ателие М+

Снимки Георги Петев, Бленда студио

 

 

Обектът представлява преустройство и разширение на градска къща на четири етажа с площ 560 квадрата в централната част на Люксембург. Ангажимент на Ателие М+ е цялостното интериорно проектиране, функционалното разпределение и планирането на всички инсталации. „Клиентите ни се довериха изцяло, като направихме не само проекта, но следяхме и за изпълнението – предизвикателство беше комуникацията с различни фирми на повече от четири различни езика ”, разказват авторите.  „За нас удовлетворението от работата и постигнатите резултати беше много голямо“, допълват те.

 

Необичайно било заданието етажите да могат да бъдат разделени в бъдеще на различни апартаменти и затова  инсталациите са дублирани с възможност за обособяване на нови отделни апартаменти.

 

Направени са някои конструктивни изменения – част от основите са премесени надолу с 60 см, за да има повече височина в приземното помещение, а покривът е повдигнат за по-голяма пространственост.

 

Обитатели са изискано многочленно семейство с куче, като заданието било всяко от децата да има свое пространство за сън и игра.

 

Чистата правоъгълна форма на всяко ниво и на отделните помещения помага за преустройството, така че къщата да отговаря на нуждите на голямата фамилия.

 

Търсена е уютна обстановка в съвременен стил, който да позволява обединяването на модерно обзавеждане с класически елементи – семейството притежава антикварни мебели, аксесоари и картини, предавани от поколения, които искали да бъдат вписани в интериора.

 

Функционалността на къщата е основен приоритет. Собствениците държали също на високо качество материали и мебели – така например дограмата е най-висок клас с изцяло дървен профил и с вградени външни щори.

 

Акцентът в интериорната концепция са сяданията пред прозорците – нещо, което е характерно за къщата и е повтаряем елемент.

 

Дървото определено преобладава като материал и го откриваме в дървените подове, фурнира на мебелите и дограмата. Останалите материали са застъпени сравнително равномерно и по-традиционно – мебели от МДФ/фурнир/дектон, камина от метал, стъкло, гранитогрес, corian за мивките в банята.

 

Впечатляващо е цветовото решение и по-специално изборът на благородно, меко зелено за акцент. „Собствениците искаха къщата да съчетава както топлата, така и студената гама. Съвместно с тях първоначално избрахме подовите настилки – това беше база за останалото”, разказват от студиото.

 

„В техническото изпълнение предизвикателство беше подовото отопление под естествения паркет в контекста на съществуващата къща и запазване на светла височина от минимум 250 см”, споделят авторите.

Резултатът е безупречна функционалност, ясна концепция, изчистени линии и модерен уют, който съчетава съвременно с класическо.

 

 

Специални издания