Миниатюра на последния етаж

Светло и ефирно пространство, наситено с историята на една любов, минала през времето, и с усещане за истински дом

 

Проект Деница Берберска

 

Много чар и топлина има в историята на този миниатюрен апартамент, разположен на последен етаж в  4-етажна сграда в кв. Изток, София, с впечатляваща гледка към Витоша и Телевизионната кула.

Собствениците – възрастна двойка, цял живот са живели в обширен апартамент от близо 100 квадрата, години са трупали вещи и сега се местят в това мини жилище от около 53м2, но пък с огромни тераси на цели 68м2.

Пространството е дълго и тясно –  както се изразява на шега собственикът – „коридор с кухня“. Заради последния етаж и изискванията при проектиране, това е единственото оптимално решение, което е можело да се получи, но авторът на проекта успява да го направи много по-функционално. Удобство е, че по интериора се работи още докато се строи сградата и има възможност дори за промени по фасадата. Така е направена лека промяна във вътрешното разпределение – банята и спалнята са уголемени за сметка на малък килер. Най-основната промяна е, че е отворен прозорец-врата в частта, предвидена за кухня – така кухненските шкафове се разделят на две успоредни стени и когато влезеш в апартамента, не виждаш стена, а се отваря изглед към Витоша.

Домакинята е свикнала с определени мебели и подредба, затова, както казва дизайнерът, се налага кухненската мебел да се проектира по списъка на вещите, които трябва да побира. За самите шкафове са измислени много хитринки за максимално добро и лесно подреждане на всички съдове.  Използвани са предимно чекмеджета, за да има лесен достъп без навеждане, фурна на по-високо ниво и скрита микровълнова. Пералнята със сушилня е скрита зад врати, а над нея е организиран килер за всички зимнини и запаси под формата на две изтеглящи се колони.

Семейството има и уникален старинен шкаф-бюфет, който заради внушителните си размери като широчина и височина няма как да бъде преместен в новото жилище. „Домакинята обаче обожава този стил и беше непримирима“, разказва дизайнерът. “След всички огледи, в крайна сметка беше ясно, че това няма как да стане, но бюфетът остана основна тема за проектирането. Именно този шкаф задава посоката на стила, който съчетава форми, извивки и цветове, които носят усещане за дом с история и ценност. Стилът е пътешествие във времето, достъпен,  опростен,  но и с някаква вътрешна сложност и особен вид блясък, без помпозност“, обяснява Деница Берберска.

За да заменят този наистина ценен бюфет с антикварна стойност, авторите на проекта купуват подобен от вносни мебели втора употреба. Така ниският старинен шкаф в холната част се превръща в акцент. Два ъглови триъгълни шкафа с дърворезба са запазени от старото обзавеждане и допълват класическата нотка в интериора. Всичко останало е ново, проектирано специално за апартамента.

Резултатът от работата по интериора е светло и ефирно пространство, с много въздух и светлина, наситено с историята на една любов, минала през времето, и с усещане за истински дом.  Ново място, но обогатено с духа на основните и важните моменти от години семеен живот.

 

Специални издания