Мечтаният интериор на Йорис Поджиоли

Италианският дизайнер създава въображаемата Villa Luce, в която подрежда актуалната си мебелна колекция

 

Калина Константинова

 

 

Най-новият проект на изгряващата звезда на дизайна, Йорис Поджиоли, ни пренася на място, където архитектурата и дизайнът са тясно свързани и издигнати на метафизично и алтруистично ниво. Villa Luce е отделна вселена,  в която естественият ритъм на живота и стремежът към абсолютната красота са в центъра на всичко.

Засега това необикновено място е само във въображението на дизайнера, който заедно с австралийското студио Photonic e създал 3D визуализации на мечтания интериор. В него е подредил модели от истинските си актуални колекции мебели, декорации и осветителни тела, които никъде другаде не биха били по-добре представени.

Откриваме сериите “Primo Estate” и “Eden Paradiso”, между които масата Aglaé, пейката Ari, стола Rick, представен за първи път от смола, масичката за кафе Idia, пепелника Sirio и осветителното тяло Moon. Представени са и съвсем нови модели като помощните масички от мрамор и дъб Constantin и Henry, паното Cleo, бюрото Orfeo и дивана Rose. Играта на светлина и сянка, невероятният пейзаж, откриващ се през прозорците, картините и скулптурите, подбрани с финес, ни карат да замечтаем този интериор да е реален, а защо не и да го посетим.

Йорис Поджиоли завършва Архитектура и практикува три години преди да да започне да се занимава изцяло с дизайн. Наполовина италианец, в работата си е вдъхновен от творчеството на Джио Понти, Еторе Сотсас, Джо Коломбо. Създаваните от него мебели имат излъчването на скулптури, импозантни, елегантни, неподвластни на времето и тенденциите. Обсебен от формата, говори и за други негови ментори – Малевич, Кандински, Тадао Андо… Работи с мрамор, смола, дърво, кадифе… Успява да произвежда мебелите си сам, без да е необходимо да прави компромис с философията и убежденията си какво е красиво и правилно.

 

Специални издания