Мета чувствителност

Програмата на септемврийското издание на френското изложение Maison et Objet е напълно готова

 

Калина Константинова

 

Пандемичната криза дотолкова изостри желанието ни да бъдем заедно, че очакваме всяка следваща среща с голямо нетърпение. Може би поради тази причина изложението Maison et Objet вече е напълно готово с програмата за септемврийското си издание. А тя обещава да е изключително интересна и изпълнена с вълнуващи срещи. Ще се проведе под мотото Мета чувствителност и ще ни отведе в един по-различен, мечтан свят, отразяващ нуждата ни от смисъл и положителни емоции. Темата отново поставя на фокус разнопосочните линии, пред които е поставено творчеството в момента. От една страна продължават да са ценени ръчния труд и майсторството, от друга светът все повече настъпва в дигиталната ера, освободен от физическите ограничения. Изложението иска да съпостави тези противоположности и да покаже как конкретно могат да се хармонизират за постигане на нов творчески израз и как можем да се чувстваме наистина комфортно в нереалността на дигиталния свят.

По отношение на обзавеждането за дома виждаме, че той продължава да е третиран като защитено гнездо с приятни на допир материи, а мебелите са все по-заоблени, обемисти, за да ни обгърнат уютно. Новост в цветовата гама са преливащите се нюанси, пораждащи нова фантастична естетика.

 

Предмети, текстил и мебели са с приказни или наивистични форми или шарки. Марки като Pink Stories, PolsPotten, Mojow или Saba са особено показателни в тази насока.

Изложението ще ни предложи много вълнуващи срещи на място по коридорите и щандовете, също така и в Париж с Paris Design Week, но и на вече познатите платформи MOM и Maison&Objet Academy. Ще се запознаем с работата на прохождащи марки, наградени с новото отличие Future on Stage, на млади френски дизайнери като Бина Байтел, Самюел Акосебери, Шарлот Жуйар и Пиер Гонало и на изгряващи таланти, тази година подбрани от Холандия от професионалисти като Ineke Hans, Hella Jongerius, Kiki Van Eijk и Wieki Somers.

 

 

През септември важна среща ще представлява сектора „Cook & Share“ (Зала 3). В него ще се запознаете с бъдещите големи френски шеф готвачи, селектирани от Gault & Millau. Waww la table пък ще ни впечатли със запомнящи се декорации на маса, които ще ни покажат как кодовете в сектора се променят. Индия Мадави, Стефан Берн и Тиери Маркс, журито на вече известния онлайн конкурс, ще бъде през септември на салона Maison&Objet, за да отличи най-красивите маси на изложителите и ще участва в специална конференция.

Септемврийското издание ще постави във фокус Кристина Челестино. След еклектичния подход в архитектурата на Франклин Ази, публиката ще се запознае по-детайлно с работата на италианската интериорна дизайнерка с изискан творчески усет. На изложението тя ще представи своя „Екзотичен дворец“, който обещава да ни отведе в друга реалност. Родена в Порденоне (Италия) през 1980 г., Кристина Челестино учи архитектура във Венецианския университет (IUAV). През 2005 г. започва сътрудничество с различни дизайнерски студия, фокусирайки вниманието си върху интериорния дизайн. През 2011 г. основа марката Attico Design, а през 2013 г създава собственото си студио в Милано.

 

 

 

Специални издания