Между стабилността на земята и свободата на небето

Вила в гората съчетава съвременен дизайн, уважение към природата и практичност

 

Проект студио Archicraft

Снимки: Petr Polák, polak@studiopetrohrad.cz, www.petrpolakstudio.cz

 

През пролетта на 2020 година изискана двойка пожелава тази скромна вила, която да им осигури спокоен отдих сред природата и бягство от всекидневната суета на града. Уютно място, където вместо трамваите, да се чува шумът на дървета и да бъдат прегърнати от природата.

Районът на вилата е с уникална атмосфера. Пътят, който води до мястото, е доста груб и сам по себе си трансформира възприятията. Далеч от притесненията на големия град, преминаваме в различен режим.

Височината на вилата подчертава контраста между стабилността на земята и свободата в небето. Наоколо има красиви високи дървета хвойна, чийто мотив се отразява във фасадата.

Сградата е изградена от тъмни алуминиеви плочи с форма, наподобяваща шишарка. Алуминиевата повърхност на фасадата гарантира лесна поддръжка и устойчивост и отговаря на изискването за практичност. Принадлежността към природата се подкрепя от стъклените плъзгащи врати, които свързват жилищната зона с околната среда и разширяват усещането за пространство. Големите прозорци не само осигуряват красив изглед, но и много светлина, подходяща за рисуване.

Създаден е интериор, който излъчва уют и топлина, присъщи за един дом. За пода, стената на камината, масата и столовете за хранене е използван дъб. Структурните панели от CLT ела са видими в спалнята и стълбите. Този естествен материал дава топло усещане за дом и спестява разходите за плочки. Панелите от CLT имат и още предимства – малката структурна дълбочина има голяма покривност и висока товароносимост. По-малката им дебелина и добрата топлоизолация водят до по-просторен интериор. Конструкцията е проектирана и реализирана от 3AE – компания, специализирана в дървени сгради, изработени от масивни панели от чешко дърво.

Кухнята е вградена в жилищната зона и е естествена част от нея. Над нея е поставена библиотека, която расте към тавана, а за частите на шкафовете е избран обединяващ мотив от дъбово дърво със същия профил като стената до камината. Масата за хранене е естествено интегрирана между кухненските шкафове.

 

Специални издания