Матео в огледалния свят

Диалог между съвременна инсталация и ренесансова архитектура  в Рим

 

Калина Константинова, проект Fabio Mazzeo Architects

 

Централният офис на архитектурното бюро Fabio Mazzeo Architects се намира в Рим в красив дворец с впечатляваща архитектура от 17-ти век. От скоро обширното антре приветства и изненадва гости и посетители с интригуваща инсталация. На една от стените е поставено необикновено огледало с магнетично излъчване. Огледало на чудесата, което както в романа на Луис Карол ни приканва в един „друг“ ексцентричен свят, изпълнен с визуални изненади.

Голямата повърхност на стенното огледало, широка 4,5 м и висока 4 м, е разделена на няколко секции. Играта на отражения, позволява на огледалото да „улови“ пространството в множество перспективи, изобразявайки неочаквани фрагменти в калейдоскопична и преливаща картина.

„Както във всичките ни проекти и тук подходихме  индивидуално, анализирайки специфичните характеристики на контекста, за да създадем рамка, насочена към модернизиране на среда със силна идентичност. В обширното входно пространство от 60 кв.м. на нашия офис, стените, изцяло изрисувани на ръка, изобразяват гора на  сребрист фон. Искахме да осъвременим обстановката, като същевременно избегнем претрупването. Така се оформи идеята за инсталация, която не е нито авторитарна, нито внушителна, а по-скоро модерна и способна да се интегрира в историческата среда, проектирана и създадена да води диалог с интериора и да насочва погледа към пространството, вместо да го улавя”, споделя Фабио Мацео, артистичен директор на Fabio Mazzeo Architects.

Инсталацията отразява образа на друго ценно огледало от епохата на Ренесанса, експериментирайки със стилистичното съжителство между произведения с разлика от създаването си от 500 години.

Друг важен акцент в помещението, уловен в променящите се отражения, е масата-скулптура, проектирана от Fabio Mazzeo Architects.

Едновременно естетична и функционална, в инсталацията е интегриран и монитор, който се използва от екипа за презентации пред клиенти.

Осветлението е важен фактор, който подчертава фрактурите на огледалото, замислено като полудинамичен обект.

Инсталацията отразява и работата на архитектурното студио, а именно сътрудничеството между художници, занаятчии и архитекти, за създаване на непреходни проекти, респектиращи миналото, но и с поглед към бъдещето.

Ако сте в Рим можете да посетите офиса на Fabio Mazzeo Architects, в Palazzo Baldoca-Muccioli, като предварително изпратите мейл или се обадите.

 

Специални издания