Майкъл Анастасиадис – дизайнер на светлината

Той беше посочен за дизайнер на годината на салона Maison et Objet

 

Калина Константинова

 

„Ако нямате с какво да допринесете, не трябва да проектирате. Но ако решите, че все пак трябва да го направите, е необходимо да притежавате определено ниво на чувствителност, което някак интуитивно да ви гарантира, че създаденият обект е стойностен и ще издържи теста на времето”, твърди Майкъл Анастасиадес.

 

Дизайнерът e роден в Кипър през 1967 г. Заминава за Лондон където учи строително инженерство в Imperial College of Science, Technology and Medicine, а по-късно получава магистърска степен по индустриален дизайн от Royal College of Art. Създава собствено студио през 1994 г. Работи в областта на продуктовия дизайн, но се специализира най-вече в осветителните тела. Продуктите му са включени в постоянните колекции на престижни институции като MOMA в Ню Йорк, Art Institute в Чикаго, музея Victoria & Albert в Лондон, MAK във Виена, FRAC Centre в Орлеан. Участвал е в десетки изложби по цял свят. Сътрудничи с фирми като Flos, B&B Italia, Herman Miller, Cassina, Bang & Olufsen, Puiforcat, Fratelli Fantini SpA…

 

Колекциите му се отличават с минимализъм, простота и търсене на есенцията на формата. Някак извън времето, модата и тенденциите, те са изключително функционални, създадени, за да се вписват по най-оптимален начин в жилищното пространство, без да бъдат непременно акцент.

 

За работата си споделя, че обича да опростява нещата, защото така ги разбира. „Това, което се опитвам да направя, е да премахна възможно най-много информация от даден обект. По този начин успявам да дестилирам идеята и да го направя визуално по-ясен. Също така харесвам материали, които са автентични и които с времето придобиват приятна патина.“

 

Според Майкъл Анастасиадис добрият дизайн е преосмисляне на нещо, което вече е било създадено, но в различен контекст. „Опитвам се да черпя вдъхновение от познати форми. Това е умишлено, защото вярвам, че като предложите нещо познато, вече имате основа за разговор и взаимодействие с вашата публика. За дизайнерите е по-лесно да шокират, да предложат нещо съвсем ново, нещо лудо, което никой не е виждал досега. Но освен първоначалната изненада, те рискуват когато вълнението изчезне, продуктът им да няма повече слоеве, нива, за да оцелее. А ако това се случи, те просто са използвали евтин трик за привличане на вниманието“.

 

На изложението Maison et Objet 2019, което е едно от първите показали неговите продукти, Майкъл Анастасиадес изгражда инсталация със 16 осветителни тела, които, управлявани механично, създават впечатление за движещи се планети.

 

Специални издания