Магичният свят на Марен Монтагю

Истински феномен, френският дизайнер, наложи за кратко време своя разпознаваем стил и се превърна в любим и търсен професионалист с десетки вълнуващи сътрудничества и собствен бутик в Париж

 

Калина Константинова

 

Марен Монтагю не може да бъде представен кратко. Дизайнер, илюстратор, колекционер, режисьор, телевизионен водещ, пътешественик, той е артист с богат творчески живот и хиляди идеи, щастлив, че има възможността и енергията да ги реализира.  Роден е в южна Франция в артистично семейство. Предопределеният му път го отвежда в Лондон, където завършва Central Saint Martins College of Art and Design.

При завръщането си във Франция става асистент на декоратора Кристиан Сапе, който разпалва любознателността и страстта му към антикварните предмети. По-късно работи в киното, където създава декори. Започва да се интересува от режисура и реализира документални филми, които му позволяват да пътува из цял свят. По време на пътешествията си обича да рисува в своите скицници и да пресъздава преживяванията си във всеки един нов град. Именно тези скицници го вдъхновяват да създаде първите си гайдове, под формата на пътни карти, емблематичните Bonjour City Map. Предназначени за любознателни пътешественици като него самия, в тях дизайнерът разкрива под формата на акварелни рисунки специални, конфиденциални места, далеч от познатите туристически обекти. С всяка карта, авторът разказва истории с деликатни илюстрации. Пътешествията са за него и повод да се среща с най-разнообразни култури и да попада на изключително интересни предмети, декорация, мебели, които постепенно оформят неговата магична вселена.

През 2018 г  издава „Под парижките покриви“, книга, написана в сътрудничество с голямата фигура на парижкия хайлайф Инес де ла Фресанж. В нея двамата ни отварят вратите на петнайсет типично парижки апартамента, изпълнени с истории. Книгата е преведена на пет езика. През 2019 г  е зад концепта на телевизионното предаване MAPS, което  режисира и води и с което ни отвежда отново на пътешествие из френската столица и нейните скрити съкровища.

Марен Монтагю отказва да се дефинира само с едно определение, воден от свободата да създава, вдъхновен от света, в който живее. След петнайсет години на пътешествия из целия свят, сътрудничества с едни от най-известните френски марки, производители и институции  (Pierre Frey, Diptyque, Roger Vivier, Версайския дворец…), откривателят и колекционер на ценни предмети и красиви истории решава да създаде марка на свое име и да отвори първия си бутик  на улица Madame в шести квартал в Париж, на крачки от Люксембурската градина, едно от любимите му места в столицата.

 

 

Голямото вдъхновения на дизайнера-Париж, е в основата на различните му колекции. Квартали, градини, емблематични места са представени в рисунки, карти, върху чинии, възглавници, шалове, вази, чаши…

 

 

„Създавам предмети, които ми липсват в ежедневието“, споделя Марен Монтагю.

Посещението на бутика на улица Madame е истински скок в различно измерение, в свят наситен с персонажи, истории, сънища…

Парижкият апартамент и къщата му в Нормандия, в която обича да твори, също са вдъхновяващи декори, на фона на които  се разгръща артистичния му потенциал. Изпълнени със съкровища от цял свят, от различни епохи и култури, всяко със собствена история, те създават специална, оригинална атмосфера.

 

 

По повод издаването на най-новата му книга, Echoppes et Ateliers d’antan („Ателиета и работилници от едно време“, в която ни отвежда отново на разходка в любимия Париж в търсене на все още работещи занаятчии и майстори, увековечаващи професии, съществували от десетилетия, дори векове, които успяват да устоят на все по-модернизиращия се съвременен живот) Марен Монтагю отговори с радост на въпросите на нашето по-различно интервю Моят Начин.

 

 

Домът ми… се намира в 12-ти район в Париж, но той е толкова уютен и спокоен, сякаш не се намира в града.

Ако мога да избирам бих живял… в къщичка на дърво.

В дома ми винаги има… запалена камина, килими и голяма фермерска трапезарна маса.

В дома ми никога няма да сложа… лилав цвят.

Последното, което купих за дома ми…е голям килим.

Моето лично пространство…е ателието ми в Нормандия.

Добрият интериор… е уютно пространство, осветено от свещи.

Каня често у дома… приятели за неделното печено пиле.

Най-интересната къща, която съм посещавал…е апартамента на Сюзан Валадон в музея в Монматр.

Често се питам… кога ли ще мога да живея в мечтаната ми къща на дърво.

Гордея се с…новия ми бутик на улица Madame №48 в Париж.

Хората не знаят…нищо за личния ми живот.

Вдъхновявам се… от антикварните предмети, антикварните пазари и пътешествията.

Уча се…от пътешествията.

Все още не съм успял… да посетя България.

Най-важното, което научих от опита ми… е, че трябва да вярваш силно в нещата, които страстно обичаш да правиш.

Бих искал да кажа на всички… Благодаря ви, че прочетохте това интервю.

Специални издания