Лукс по време на криза

Френското изложение Maison & Objet се проведе в края на март и начерта тенденциите в областта на обзавеждането и декорация в контекста на дълбоки социални, политически и икономически промени

 

Калина Константинова

 

Uber Luxe vs Lux Populis

Какво е луксът днес, бе въпросът на който се опита да отговори мартенското издание на изложението Maison & Objet.

Светът на лукса преминава през различните актуални кризи без големи сътресения. Анализирайки тази констатация организаторите на салона идентифицират две основни тенденции, които привличат клиентите. От една страна това е ръчния труд и майсторството на високо ниво, преплетени със съвремените технологии (Uber Luxe), от друга- поп културата и социалните медии (Lux Populis).

Така нареченият „Uber Luxe“ би могъл да се обясни с желанието, в тази несигурна епоха, да се обградим със скъпоценни, виртуозно изработени, изключителни предмети.  Пандемията ни позволи да преосмислим приоритетите ни, показа ни друга гледна точка; животът от даденост се превърна в ценност. Виждаме красивото и го пожелаваме. Търсим уникалното, различното, ръчно изработеното. Новите технологии допълнително разчупват границите на възможното, предлагайки ни все по-изискани и ювелирни изработки. Немислимото вчера се превръща в реалност днес. Този „Uber Luxe“, който може да си позволи само тесен кръг от избрани, отговаря на стремежа към красота, към трансцендентност и има почти духовно измерение.

 

Библиотека Dujiangyan Zhongshuge в Чънду в Китай , истински стъклен палат, проектиран от архитектурното студио X+Living

 

„Lux Populis“ от своя страна е тенденция, вдъхновена от поп и стрийт културите, телевизионните предавания, социалните мрежи, гейминга. Не е пресилено да кажем, че с нея луксът определено се „вдетинява“. Луксозните марки сътрудничат с поп звезди с милиони последователи; анимационни герои се появяват върху дрехи, часовници, чанти; уличните „кодове“ се прехвърлят в интериорите с графити върху мебелите, например… Потребителите на този тип лукс със сигурност търсят забавление, но също така споделят  ценностите на приобщаването.

 

 

Какво ново?

Освен тази конкретна тенденция, разходката из щандовете на изложението показва едно отдръпване на чистия дизайн и определено спиране на лудата надпревара за новости. „Какво ново“ е вече въпрос, който не говори за добър вкус. Наистина ли имаме нужда от нещо ново, нямаме ли от всичко по много? За да се създаде нов продукт или услуга вече е необходимо те да са обвързани със смисъл, да добавят стойност и да разказват истории, с които консуматорите да се идентифицират.

В историите, които ни разказват фирмите намираме често желание за завръщане към корените, за познаване на миналото и традициите, за приемственост.

Занаятчийството определено си върна признанието и отново бе в центъра на прожекторите. В специалното обособено пространство  Craft, посветено на творци, артисти и занаятчии, простиращо се на повече от 1000 кв.м, бе показана работата с дърво, керамика, злато, метал, силикон, стъкло или хартия на над 200 професионалисти.

Тази артистична тенденцията с фокус върху ръчния труд продължава да е отразена в новите колекции на фирмите. Ратанови мебели за вън и вътре, ратанови осветителни тела, отличаващи се с големи обеми, дърво със състарен вид или наистина старо, на което е даден нов живот, декорация с африкански или азиатски мотиви, цветни килими, изкуство, скулптори- домът ни отново ще е топъл, уютен и изпълнен с истории.

 

 

Тапетите с панорамни изображения не са новост, но определено се демократизират и позволяват с малко средства да се постигне впечатляващ ефект в интериора. Предложенията с техните романтични или екзотични  сюжети имат способността да ни пренесат на пътешествие през времето и пространството. Изявени или не толкова известни художници работят с фирми като Asteré, L’Atelier Mériguet-Carrière, L’Atelier du Mur…Абстрактни изображения, геометрични мотиви, пейзажи играят със светлината, материята и се превръщат в основен акцент.

 

 

 

Изгряващи таланти от Япония

Традиционната изложба Изгряващи таланти тази година бе посветена на младите японски дизайнери. Жури, съставено от изявени професионалисти като Кенго Кума, Норико Кауаками (The Miyake Issey Foundation), Руико Кида (Elle Decor Japan), Джо Нагасака (Schemata Architects), Киния Тагая, Масаки Йококая (Welcome Co), Ико Икояма (M+Museum) селектира участниците с желанието да представи най-добрите практики от страната на Изгряващото слънце и тенденциите в развитието на дизайна.

Успяхме да видим работата с текстил на Yuri Himuro и нейните стенни тапицерии, които позволяват на всеки да персонализира своя модел, изрязвайки мотиви директно в плата или пък тъканите й меки одеяла с две лица, които създават игрив акцент в интериора.

 

 

 

 

 

Haruka Misawa пък ни впечатли с нейните мини инсталации, в които сякаш по магичен начин бе вдъхнала живот на хартията и й позволяваше да „танцува“.

 

 

Satomi Minoshima показа своя проект Inflatable Leather- надуваеми мебели с естествена кожа.

 

 

Yuma Kano ни изненада с мебелите си с иновативен материал, получен от ръждясали повърхности.

 

 

Baku Sakashita ни очарова с осветителните си тела от оризова хартия, комбиниращи традиционни техники и модерна естетика.

 

 

Kodai Iwamoto ни показа примери за лесни и евтини за производство мебели и декоративни предмети, създадени от достъпни материали.

 

 

Кенго Кума, председател на журито, избрало тазгодишните Изгряващи таланти споделя: “За мен като архитект е особено важно  да се разглежда връзката между обектите и градското пространство. Именно тази връзка води до по-интересна и неочаквана форма на дизайн и се превръща в свързваща нишка за развитие на нови отношения с обществото. ”

 

Творец на годината

Връзката между градската среда, вътрешната архитектура и дизайна е от изключително значение и за организаторите на салона Maison et Objet, които решиха тази година да поставят фокуса не върху дизайнер, а върху архитект. За Творец на годината бе обявен Франклин Аззи, който пази титлата още от 2020 година когато поради пандемията не успя да участва на изложението. За тазгодишното издание той представи инсталацията Retro Futur, която ни потопи в неговата творческа вселена.

Франклин Аззи е многолик артист, който предлага в своята парижка агенция, създадена през 2006 г, диалог между архитектура, интериорен дизайн и съвременно изкуство. От градската микроархитектура, като Eiffel Kiosk с неговата сглобяема конструкция до кулите в Дубай и Париж, включително реновацията на съществуващи структури като Халите Alstom в Нант, неговите интервенции търсят устойчив отговор на нуждите на всички потребители. Архитектурата на Аззи е минималистична в своята естетика, но функционална и обърната изцяло към качеството на околната среда. Ученик на философа и градостроител Пол Вирилио, Аззи споделя наследството на този мислител и строител с изследователски подход.

Един от най-новите проекти на Аззи е реновация на емблематичната кула Montparnasse в Париж.

 

Специални издания