Лек френски деликатес

Преобразено жилище от 60-те години в стария център на София

 

Проект и текст: Hush Architects, Деница Атанасова, Елена Рахова, Димитър Рахов
Снимки: Георги Петев/ Blenda studio

 

Преобразяването на това жилище от 60-те години, разположено в стария център на София, имаше за цел да резонира с характера на сградата и нейните обитатели. Старият апартамент на 115 квадрата беше с три тераси и пет отделни стаи – всяка сравнително малка, но с хубав изглед към зеленината навън.

Новите собственици са възрастна двойка с мечта да живеят в просторен дом и нашето предложение беше да обединим колкото може повече помещения, за да го постигнем. Разделихме апартамента на две основни функционални зони – „ден“ и „нощ“. Антрето, кухнята, дневната и трапезарията са обединени в едно общо дневно пространство с отделна тоалетна за гости. Нова тристранна камина по поръчка и гардероб с двустранна огледална облицовка са добавени, за да отделят различните функции на помещението.

Малко коридорче, скрито зад плъзгаща се врата, води към нощната зона, в която са разположени две спални и баня. Основната спалня обединява две от старите стаи, едната превърната в гардеробна. Към спалнята за гости е приобщен балкон, за да стане възможно най-просторна.

Характерен елемент в интериора е двуцветното покритие с декоративни рамки по стените и комбинацията от стари и нови мебели – така се създава интериор, който съответства на сградата и характера на новите собственици. Използваните нюанси на сивото модернизират класическата визия.

Жилището стои леко и деликатно, като напомня френски тип апартамент с преходно преминаване между различните зони. Едно от големите му предимства е, че е много светло и просторно, с изглед към очарователни зелени площи.

 

Специални издания