Ледена архитектура

PS Architects с ръководител арх. Пенка Станчева спечели конкурса за новата научна лаборатория на Българската антарктическа база. Съоръжението с площ около 300 квадратни метра е предизвикателство заради метеорогичните условия на ледения континент – сградата трябва да бъде с опростена и издръжлива структура, а материалите да са съобразени с ниските температури.
„Това, което ще отличава нашата база, е, че ще бъде като дом, с човешки облик, по-скоро скромна, без „специални ефекти“, практична, функционална и удобна. Моята концепция е, че подобна чиста среда изисква намеса в човешки мащаб и премереност. С екипа ще създадем технологична сграда от съвременен тип”, казва арх. Станчева.
Идеята на проекта е визуално да обедини съществуващите обеми и така старите и новите обекти да придобият обща визия на комплекс. Избраният червен цвят е характерен за сградите на тези географски ширини, за да се забелязват отдалече.
Лабораторията ще е с метална конструкция и с термопанели, за да се преодолеят суровите условия с минимални топлинни загуби. Отоплението ще е от особена важност и изборът му ще бъде внимателно обмислен. Друга важна тема за проектирането е логистиката – транспортът и монтажът на материалите, което на този етап е предизвикателството, ще разчита на кораби на партньорски страни.
Настоящото българско поселище е основано още през 1988 г. с поставяне на първите 2 сглобяеми постройки в Южния залив на остров Ливингстън. Години по-късно е добавена основната сграда, после е изграден и малък параклис.

„Нашият терен е с денивелация, което го прави интересен, по-уютен, защото има „гръб” и поглед към водата – обяснява арх. Станчева. – Голяма част от новите полярни станции са изградени на равен терен и представляват съоръжения, които сякаш кацат върху изградени платформи на пилони, подобно на космически кораб. Проектът предлага базата ни да прилича повече на традиционна северна къща.”

Българската база е международен научен център. Апаратурата в новия обект ще позволява пробите, които се събират, да не бъдат повреждани при дългото транспортиране до населени места, а да бъдат обработвани на място.

Изграждането на центъра ще започне този полярен сезон с поставяне на основите сред ледовете, на 13 000 километра от България. По план лабораторията ще е готова до 2-3 години.

Специални издания