Къща за пример

Напълно пасивна къща в Квебек със сертификати LEED Platine и PHIUS 2018+

 

Калина Константинова, проект L’Abri, снимки Raphaël Thibodeau

 

Еднофамилната пасивна къща на три нива е построена на южния склон на планина в град Бромонт в региона Cantons-de-l’Est, провинция Estrie. Архитектурата й е вдъхновена от традициите в строителството в региона. С нейния Г-образен план и комбинация от два вида покривни наклона силуетът й наподобява селските сгради от типа Saltbox, които се появяват в колониите на Нова Англия в средата на 17-ти век и които все още съществуват в провинция Estrie. Името на тези сгради идва от приликата им с кутиите, в които се е съхранявала навремето солта.

Къщата е напълно пасивна и със сертификати LEED Platine и PHIUS 2018+. Проектът й е резултат от тясно сътрудничество между архитектурното бюро, строителя и консултанта по пасивно строителство. Тя е с южно изложение, което от една страна предоставя красива панорамна гледка към долината, а от друга се възползва през целия ден от директната слънчева светлина, перфектна за  пасивното слънчево отопление. Конструкцията на три нива следва топографията на терена и вписва къщата по най-оптимален начин в околния пейзаж.

Интериорът е просторен и светъл. Големите прозорци внасят достатъчно количество естествена светлина. Страничната външна тераса е частично защитена от перголи, които служат като сенници и пасивно регулират температурата в къщата. При строителството са използвани локални материали.

Терминът Пасивна къща се отнася до свръхефективен строителен стандарт, който насърчава енергийната ефективност, комфорта и устойчивостта на сградата. Разработен преди 30 години в Германия от Passivhaus Institut, стандартът позволява спестяване на енергия за отопление и климатизация до 80%.

Едни от основните принципи на стандарта са: добре изолирана и дори херметична обвивка, както и дизайн на сградата, който позволява максимално проникване на естествена слънчева светлина за по-добро отопление.  Противно на това, което много хора мислят, тези сгради не са независими от електроразпределителната мрежа, но консумацията им на енергия е много по-ниска и зависимостта им от мрежата е по-малка. Постигането на критериите за изпълнение на Пасивна къща е възможно само при тясно сътрудничество между архитекта, консултантите и строителя.

В този конкретен случай, всички дизайнерски решения са били съобразени с изискванията на стандарта. Дограмата е ПВЦ, с троен стъклопакет; използвана е като дървена облицовка и топлоизолация с целулоза.

Тъй като този тип сгради не са много популярни в Квебек, екипът документира процеса на проектиране и строителство на къщата в продължение на близо две години. Създадени са поредица от видеа, които лесно могат да се намерят в Интернет и да помогнат за по- широкото познаване на този тип сгради, както и да послужат на професионалисти в областта на архитектурата и строителството когато решат да се впуснат в подобна авантюра.

 

Специални издания