Къща в къща

Стара, полуразрушена постройка, очарова новите си собственици, които решават да я запазят като „обвивка“ на нова модерна къща, построена във вътрешността й

 

Калина Константинова, проект студио ORA, снимки BoysPlayNice

 

Когато архитектите от чешкото студио ORA посещават за първи път къщата, намират красива, достолепна сграда, превърната в руина. Построена още в началото на миналия век,  тя е променяла често предназначенията си – била е част от селско стопанство, след това – склад за жито, по-късно в нея се е живяло. Въпреки лошия й външен вид, архитектите установили, че конструкцията е  солидна. Заедно със собствениците обсъдили различни варианти – да съборят сградата и да я построят отново, да я реконструират, за да изглежда като нова, или да я оставят в сегашното й състояние. Избират третия вариант, а новата къща изграждат отвътре. Стените й не допират оригиналните, създавайки празно пространство, играещо роля за енергийната ефективност на сградата. Новите прозорци не пасват точно на оригиналните отвори и на някои места старата стена присъства и в интериора, създавайки визуално преплитане на двата свята.

Общата площ на новата сграда е 250 кв.м. Интериорът е с изключително съвременно излъчване. В централната му част е създадена дневна зона с двойна височина, заемаща целия обем до тавана. В двата й края стълбища водят до двете втори нива, на които са обособени спалните, баните, стаите за гости и работният кът.

Архитектите разглеждат проекта си като добър пример за това, как една стара сграда може да бъде модернизирана по оптимален и икономичен начин, без да загуби своя автетичен вид.

 

Специални издания