Къщата с ябълковото дърво

Живот сред природата в къща в Канада

 

Калина Константинова, проект ACDF Architecture, снимки Adrien Williams

 

Проектът за тази едноетажна семейна къща, разположена в региона Ланодиер в Квебек, е на ACDF Architecture, канадска фирма, известна с добре планираните си и въздействащи проекти, в които природата е с водеща роля.

Когато собствениците се обръщат към архитектурното бюро споделят, че се нуждаят от модерен дом, силно свързан със заобикалящата среда, в който да се чувстват спокойно заедно, като същевременно всеки разполага със собствено пространство.

По време на първите срещи и проучвания за  концепцията на новия дом, архитектите търсят подход за интегриране на природата вътре в къщата.  Спомените от детството на собственика, свързани със семейната овощна градина и по-специално с ябълковите дървета, се оказват чудесна отправна точка. Ябълковото дърво се превръща в сърцевината на проекта.

„Носталгията от детството по атмосферата в семейната овощната градина провокира искрена и чиста емоция и ние веднага разбрахме, че трябва да включим ябълково дърво в центъра на проекта, за да посеем семената на бъдещата история на семейството“, обяснява Максим-Алексис Фрапие, съосновател на ACDF. „То се превърна в централен стълб за свързване на архитектурата, къщата и семейството.“

Интегрирането на ябълковото дърво в самия център на дома позволява на семейството да се наслади на така желаната връзка с природата и да взаимодейства с нея. Грижата за дървото, запознаването с основните му нужди, промените през сезоните дават възможност на родители и деца да си припомнят основите на съжителството с природата.

В конструкцията на дома, ACDF се фокусира върху прозрачността и откритостта. Създадени са три обема с ясно разграничени функции. В първия се помещава гараж и сервизно помещение; във втория са разположени спалните и банята на децата;  в третия- основния апартамент, състоящ се от спалня, дневна и баня. Разпределението е направено така, че всеки от обитателите разполага със свое собствено пространство, но същевременно всички зони са свързани както помежду си, така и със заобикалящата природа.

Интелигентното планиране и вниманието към детайлите определят подхода на ACDF към функционалността на дома.

Проблемът с ехтенето, например,  което почти цялостното остъкляване може да предизвика, е решен с поставянето на дървени дъски и плат на тавана, които улавят ехото и гарантират добра акустика в общото пространство; отоплението и климатизацията са до голяма степен зависими от естествената светлина и течения, които са много добре интегрирани към проекта; осветлението е енергоспестяващо….

„Красотата на вдъхновената от едно дърво архитектура, фокусирана върху човешките емоции, е основната идея, свързана с реализацията на този дом“, обобщава Максим-Алексис Фрапие. „Проектът е пример за нашата способност да установяваме дълбоки връзки с нашата естествена среда“.

 

Специални издания