Къщата с прегънатия покрив

Дом в Онтарио впечатлява с оригинална фасада

 

Калина Константинова, проект и снимки  Partisans

 

Тази къща в Онтарио по проект на канадското архитектурно студио Partisans впечатлява с формата на „прегънатия“ си покрив. Прегъването оформя визуално двата основни обема на сградата. В ниското продълговато тяло е разположен басейн и СПА зона, а до него на два етажа е обитаемото пространство. Покривът е изработен като истинско произведение на изкуството. Конструкцията му от дърво и стомана е изключително сложна в техническо отношение.

В интериора от страната на басейна, той придобива много интересна естетическа функция и респектира с грандиозността и прецизността на изработката си. Тази част на дома може да бъде напълно отворена към екстериора, благодарение на плъзгащите се стъклени прегради.

Към втория обем води стълбище, поставено в гънката на покрива. Визуално изглежда сякаш покривът е поддал на това място от тежестта на стълбището. Но то, от своя страна, изглежда леко и ефирно, така че сме свидетели на интересна игра между функция, форма и възприятия.

Вторият обем или истинското обитаемо пространство е на две нива. На първото са разположени отворена кухня и дневна, а на второто са спалните и баните.

Дървените облицовки в интериора създават единство с дървеното покритие на покрива и оформят хармонична среда.

 

 

 

Специални издания