Културният център в окръг Шоу-мост между минало и бъдеще

Калина Константинова, проект Studio Zhu-Pei, снимки Schran Images

 

Впечатляващата сграда е вдъхновена от вековните традициите в строителството на региона

 

Културният център в окръг Шоу е проектиран от китайското архитектурно студио Zhu-Pei, което получава поръчката без специфични изисквания, а най-вече с желание проектът да бъде построен и завършен в рамките на една година.

Окръг Шоу е в центъра на провинция Анхуей, на южния бряг на река Хуай. В миналото регионът е бил дом на културата Чу. Старият град на окръг Шоу е изпълнен с археологични находки и спомени за отминалите времена. Типологията на автентичните сгради е съобразена с характеристиките на климата на региона, както и с местната култура и бит. Къщите имат малки прозорци и плътни стени- изолация, която предпазва обитателите от студа през зимата и топлината през лятото.

Центърът за култура и изкуство се намира в новопостроен град на два километра югоизточно от стария град. Както повечето такива бързо построени градове и този изобилства от  много високи, обществени и жилищни сгради, които обаче по никакъв начин не са съобразени с местния климат и култура.

За разлика от тях архитектите от студио Zhu-Pei решават да се вдъхновят от традициите на строителство в региона, анализирайки как предците са търсили баланс между първичната сила на природата и изграждането на сгради без съвременни технологии.

Центърът, който се простира на 30 000 кв.м и включва художествена галерия, библиотека и архив, е построен следвайки този автентичен модел, доказал се в продължение на векове.

Създаден е затворен правоъгълен блок с множество вътрешни дворове с различни размери. Те са свързани с криволичеща, вълнообразна пътека на няколко нива.

„Пътеката“  свързва всички пространства. Разхождайки се по нея посетителите могат да се озоват на първи, втори или трети етаж. Разпределението на пространствата е изненадващо; светлината и сянката непрекъснато се изместват,  създавайки различна атмосфера.

Огромните водни площи на входа приканват за съзерцание. Малките отвори и прозорци на фасадата имат интересно графично присъствие и отразяват традициите в строителството в региона.

 

 

Специални издания