Културният център „Ататюрк“ в Истанбул- дом на всички изкуства

Центърът бе наскоро обновен и отвори официално врати през октомври 2021 г.

 

Новият културен център „Ататюрк“, който носи името на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк, е изграден на мястото на стара сграда, разрушена през 2018 г. Актуалният строеж започва през 2019 г. Архитектурният проект е на Мурат Табанлъоглу, син на архитекта на предишната сграда Хаяти Табанлъоглу.

Новата сграда е със застроена площ от 96 000 кв. м и включва пет блока. В нея е разположена нова опера с 2040 места, киносалон, библиотека, специализирана в изкуството с над 20 000 книги, изложбени зали, театрална и концертна зала, център за детско изкуство с курсове по рисуване и музика, звукозаписно студио, отворено за млади изпълнители, дизайнерски магазини, репетиционни зони, учебни стаи за солисти и оркестри, работилници, административни и технически зони, кафенета, ресторанти…

Голямата зала, в която се помещава операта, е със сферична форма и площ от близо 4 500 кв.м. Сферата е облицована с 15 000 червени керамични плочки.

Културният център „Ататюрк“ е бил построен през 1969 г. като дворец на културата, който да представя съвременна и светска Турция. Той е бил обновен и отворен отново през 1977 г. след пожар през 1970 г. През 2008 г. сградата на центъра е затворена и престава да се използва. Известна още като „Atatürk Kültür Merkezi“ (AKM), новопостроената съвременна структура препраща към предишния й емблематичен дизайн.

AKM е една от най-важните инвестиции на културния проект „Бейолу“, създаден от Министерството на културата и туризма.

Центърът приютява институции като Президентския хор за класическа турска музика, Истанбулската държавна опера и балет, Истанбулския държавен театър, Истанбулския симфоничен  оркестър и Държавния турски музикален ансамбъл в Истанбул.

 

Специални издания