Кристина Челестино-емоционален дизайн

Септемврийското издание на изложението  Maison et Objet избра италианката за Дизайнер на годината

 

Калина Константинова

 

Септемврийското издание на изложението Maison et Objet избра за Дизайнер на годината  Кристина Челестино. След еклектичния подход в архитектурата на Франклин Ази (Дизайнер на годината на априлското издание на изложението), публиката се запозна по-детайлно с работата на италианската интериорна дизайнерка и нейния изискан творчески усет. На изложението тя представи своя „Екзотичен дворец“ (чайна и ресторант), който  ни отведе в различна реалност. Родена в Порденоне (Италия) през 1980 г., Кристина Челестино учи Архитектура във Венецианския университет (IUAV). През 2005 г. започва сътрудничество с различни дизайнерски студия, фокусирайки вниманието си върху интериорния дизайн. През 2011 г. основа марката Attico Design, а през 2013 г създава собственото си студио в Милано.

Кристина споделя, че в детството си е била силно привлечена от витрините на сладкарските магазини, не само заради изложените торти и десерти, но най-вече заради специфичната сценография, красивото разположение, цветовете и формите, идеята за гостоприемство, топлата атмосфера. Дизайнерката продължава да черпи вдъхновение от детските си спомени и до днес.  Това е особено видимо в проектите й за хотели и ресторанти, в които създава отворени пространства с адаптивен дизайн, които стимулират споделянето и карат хората да се чувстват като у дома си, насърчавайки взаимодействието, работата или релаксацията. Желанието за общителност се проявява с изобилието от седалки, дивани, табуретки и столове, всички проектирани от самата Челестино. „Местата за сядане са продукт, който ми е изключително приятно да проектирам, разработвам и изследвам. Те обединяват хората и осигуряват място за разговори, релаксация, работа. За мен те са много повече от обикновени мебели.“

 

 

Работата и подходът на Челестино показват нейното силно желание да намери баланс между изкуство, мода и дизайн. В проектите й за Fendi и Sergio Rossi намираме директни препратки към света на модата. Дизайнерката обича задълбочено да проучва архивите на всички марки, с които работи, опознавайки дългогодишния им опит, традиции, стил. Те са за нея  ценен източник на идеи, които й позволяват да придаде смисъл на всеки продукт. „Умението на дизайнера е да интерпретира всички тези основни идеи и след това да ги превърне във визия, която е свързана с дизайна на продукта. Това е процес, който отнема време, но намирам за изключително обогатяващ.”

Кристина открива и се влюбва в света на интериорния дизайн първоначално с проектите на Адолф Лоос и Карло Скарпа. След като завършва Архитектура, решава да започне сама да развива знанията си в областта на дизайна, потапяйки се в книги и монографии, изучавайки историята и работата на известните творци.  „Никога не се колебая да черпя вдъхновение от миналото, когато започвам нов проект.“ Препратките към историята често стоят в основата на нейните колекции. Интериорът и продуктите, който създава за италианската фирма за теракота Fornace Brioni са отличен пример. За тях дизайнерката изучава както историята на самата фирма, така и средата й. Fornace Brioni е базирана близо до Мантуа, град в Северна Италия, с богато културно наследство, просперирал по времето на Ренесанса. В проекта за интериор на шоурума намираме препратки към геометричните форми и цветове на градините в италиански стил; архитектурата на двореца Palazzo del Te; бароковите сгради в региона Ломбардия; църквите на братята Bibiena, а използването на илюзия за перспектива със сигурност е повлияно от произведенията на Бернини и Боромини…. За дизайна на плочките, които създава в сътрудничество с Fornace Brioni, Кристина споделя: „Както за колекцията „Giardino all’Italiana“, така и за колекцията „Gonzaga“, започнах да реинтерпретирам историята на материала, „поизтупвайки“ го от по-популярния му, дори „селски“ контекст, в който общото възприятие го поставя днес. Осъзнах, че в него има голям все още неизследван потенциал. Така че, ако обработката трябваше да остане традиционна, проектът можеше да се движи в експериментална посока. Няма нищо по-домашно, традиционно и успокояващо от теракотен под. Ето защо исках да подчертая основните качества на материала- италиански произход, отлично качество и дълготрайност, а в дизайна направих препратки към форми и геометрични линии,  вкоренени в италианското културно въображение. Резултатът е изненадващ, неочакван, хармонично преплитащ  минало и настояще.“

 

 

Проектът за чайна и ресторант, който Кристина предложи на изложението Maison et Objet е роден от желанието за временно бягство от реалността, постигнато благодарение на екзотичната красота, любовта към дизайна, страстта към цветовете, диалогът с природата…И тук, както във всеки проект на дизайнерката се преплитат минало и настояще и най-вече се реинтерпретират понятия като споделяне, разговор, наблюдение. Строгата архитектурна рамка на пространството е омекотена от приятна пастелна гама, игра на тонове, внимание дори към най-малкия дизайн.

 

 

Кристина Челестино определено ще е име, което ще чуваме все по-често, било то със впечатляващи интериорни проекти или със запомнящи се продуктови гами.

 

Специални издания