Компактен и просторен

Модерен дух с уважение към миналото в столичен апартамент за млада двойка

 Интериор, снимки и текст: Another studio

 

Жилището е неголямо, около 80м2, на втори етаж в нова кооперация на малка столична уличка. Състои се от две спални, две бани, тераса, хол, антре и кухня. На първоначалния план всички тези помещения бяха отделни, разделени с плътни стени, което създаваше усещане за тесни, малки пространства, сякаш в опит да се свие и архивира обитаването.

 

Основополагащо условие при създаването на един проект е да бъде решено разпределението на апартамента, съобразено със средата, в която се намира, нуждите и желанията на собственика. Кварталът е заобиколен от натоварени булеварди и въпреки това, сравнително изолиран от градския шум, което предполага добра среда за обитаване. С тази предпоставка предложихме по-отворени пространства, тъй като няма значителен шум, който да навлиза в зоните на апартамента. Сами по себе си помещенията не бяха големи и още на първите обсъждания стигнахме до решение за обединяване на пространства. Винаги сме били привърженици на обединяване на зоните, премахване на стени, усещане за въздух. Това обогатява средата като усещане, свързаност, гледни точки и възможности за интериорни решения. Така холът, кухнята и антрето станаха едно помещение, а по-голямата спалня беше отделена физически от тях само от стъклена преграда и завеси, чиято отваряемост можеше да се контролира. Полученото пространство даде на апартамента нов живот, а на собствениците – нови сценарии за обитаване. Още със самото влизане погледът проследява антрето с пейка, кухнята, преходната трапезария с островен плот, който е част от кухнята, последван от трапезната маса, дивана в дневната, витрината в дъното и като кулминация – гледката навън. Разиграването на различни сценарии добавя стойност на обитаването. Спалнята може да бъде видима от дневната /и обратното/ –  може да бъде част от нея. При желание и необходимост може да бъде скрита зад стъкло и завеси. Променя се не само усещането за големина, но и фактурата на преградите стъкло, отражение, стена, завеса, въздух.

 

Използваните цветове, материали и комбинации между тях са такива, че да не въздействат пряко върху сетивата, а по-скоро да са фон, който тепърва да се насища от самите ползватели, техния бит и въображение. Употребата на акценти е сведена до минимум, така че те да изпълняват своята роля – да бъдат акценти, а не предмети, форми, цветове, загубени сред множеството. Зоните за съхранение са дискретни части от интериора, задоволяващи функционалните потребности.

 

Не сме сигурни, че апартаментът може да се дефинира в определен стил, но ако трябва, по-скоро е съвременен. Със сигурност носи духа на съвремието и ако не звучи твърде претенциозно, може да се каже, че има уважение и към миналото, загатнато при избора на някои материали, предмети на обзавеждането, осветителни тела.

 

Пространствата придобиха едновременно компактен и просторен вид. Като архитекти и интериорни дизайнери сме удовлетворени от спокойния и ненатрапчив начин, по който се случи интериорът на този апартамент, готов да бъде доразвит и да получи нужната дозата уют от своите обитатели.

 

Специални издания