Клубна атмосфера

Минимализъм с асоциация за нощния живот и с функция на семейно жилище

 

Проект Светослав Тодоров, Esel studio

Снимки Диан Станчев

 

Асоциация с клубната атмосфера на нощните заведения, преобладаващо тъмни тонове, строги линии с безкомпромисна геометрия, led осветление в шлицове  – семейният дом може да изглежда и така. Концепцията за уют има различни измерения и тук откриваме една нестандартна гледна точка.

Жилището се намира в София, в нова кооперация в кв. “Витоша“. Тристайният апартамент е на 100 квадратни метра, на които са разположени дневна, две спални, две бани, едната към родителската стая.

Обитателите са бизнес ориентирано семейство с малко дете, с динамично ежедневие и активен нощен живот. Желанието им било да имат апартамент, който съчетава функцията, уюта и уединението на семейния дом с възможност за преобразяването му в място за събиране на приятелски компании. Така визията и цветовата гама ненатрапчиво прави връзка с дизайна на нощните заведения, но тази естетика е преосмислена и преобразена, за да се впише в лайфстайла на семейството.

Основната концепция на интериорния дизайн е минимализъм с акцент върху детайлите, които внасят динамика. Изчистените форми са с подчертани обеми, които изпълняват архитектурна функция в жилището.

Изборът на материали дава възможност за органично свързване на минималистичния подход с клубната атмосфера, безкомпромисната практичност и идеята за семеен уют. Мебелите, лампериите и част от тавана са комбинация между естествен орехов фурнир, дъбов фурнир с изразена пора, боядисан в черен мат, стъкло, кориан и бронз. Подовите настилки и баните са с широкоформатен гранитогрес.

Безспорно най-силният акцент в интериора е преминаването на растерния таван през всички помещения и повтаряемите елементи, които се вписват отлично в различните пространства.

Цялостното решение за функцията на жилището носи не само удобство за ежедневието на обитателите, но и придава характерния облик на интериора.

Резултатът е перфектно съчетание на практичност, издържана визия и индивидуалност. „Беше истинско удоволствие да наблюдавам как проектът се материализира пред очите ми и се превръща в изкуство“, казва Светослав Тодоров. А когато изкуството е подкрепено с отлична функция, удоволствието от обитаването е несравнимо.

 

 

Специални издания