Класа и уют

 

Преустройство с концепцията за непреходен дизайн и модерна функционалност 

 

Проект Михаела Стайкова, студио Каела

Снимки Минко Минев

 

Този апартамент се намира в сравнително нова сграда на 20 години. Обитателите му са двойка с вече отделили се деца, чието желание е да живеят в удобство, спокойствие и със стил. Площта на апартамента е 122. кв.м и се състои от дневна с трапезария, кухня, антре, WC, три спални, баня с тоалетна, коридор и два балкона.

 

Основните предизвикателства пред авторите на проекта са ограничените възможности за промяна в разпределението, поради разположението на конструктивните елементи; недостатъчното място за съхранение; тесните и ниски пространства. Решенията, с които апартаментът се превръща във функционално жилище, са затваряне на директния подход от антрето към кухнята и отварянето й към дневната, с което се постига обособяване на вграден гардероб за съхранение на връхни дрехи и обувки в антрето. Третата спалня е превърната в дрешник, а вторият балкон – в склад. В дрешника е проектирано падащо легло, част от цяла огледална стена. Обособено е мокро помещение в зоната на спалните. За банята и тоалетната за гости са използвани плъзгащи врати, влизащи в стената, с цел пестене на пространство. Зона „нощ“ е отделена от антрето посредством „тапетна“ врата, която се слива със стената. В дневната е обособен кът за четене и домашен офис в духа на съвременните тенденции.

 

В дизайна са използвани тъмни цветове, ламперии и огледала за създаване на илюзия за повече пространство. Избраните материали в проекта са МДФ фурнир-тъмен орех, МДФ боя, ламиниран МДФ, естествен трислоен паркет-шеврон, гранитогрес, технически камък.

 

Цялостната концепция на проекта цели непреходност на дизайна и създаване на усещане за класа и уют.

 

 

Специални издания