Кинозала на покрива

Три етажа, гледка, книги и люлки за голямо семейство с деца

 

проект Татяна Станчева

снимки Ники Канделеро

 

Тази голяма къща, построена в зората на демокрацията близо до София, е напълно преобразена за новия живот на семейство с три деца. Както повечето сгради от онова време, и тя е с множество малки помещения, нефункционални коридори и общи площи. Задачата на Татяна Станчева е изцяло да трансформира пространството и да го превърне в модерно, просторно жилище за семейството.

 

Цялото обзавеждане и настилките в стила на 80-те са премахнати, налага се да паднат и много стени, за да се обобщи обемът на дневната зона и да се осмислят неизползваемите до този момент преходни пространства. Така подземното ниво, което преди било надробено на гараж, сервизни помещения и малки стаички за гости, е превърнато във впечатляваща винарна, а в общите зони на къщата се оформя голяма библиотека и кинозала.

 

Всеки от трите етажа поема своята ясна функция и стаите са персонализирани според изискванията на членовете на семейството. На първо ниво са кухнята и дневната, които са на полуетаж заради наклона на терена. Следват спалните на родителите и едно от децата, а най-горе, на последния етаж, е царството на тийнейджърите с просторно общо място за приятно прекарване на времето.

 

Интериорът впечатлява със своето единно звучене. Дърво, черен мрамор, зелен мъх – тези цветове и текстури доминират картината. Черното придава тежест на интериора, текстурата на дървото внася топло усещане, а зеленината е неочакван свеж акцент. Бялото балансира и олекотява тази солидна като внушение комбинация. Почти във всяко помещение има люлка и това допълва визията с приятна лекота и игривост. Големите пространства са използвани максимално функционално, без да са претоварени с мебели. Декоративните решения и аксесоари – акцентни осветителни тела, артистични тапети, малки масички, текстил, обживяват къщата и придават характер. С привилегия са книгите и гледката и това веднага одухотворява мястото.

 

 

Специални издания