Керамичните „чудатковци“ на Сандра Аперлоу

Персонализираните вази, чаши и декоративни предмети на холандската керамичка са истински звезди в интернет пространството

 

Калина Константинова

 

119 хиляди последователи в Инстаграм, e-shop, който се разпродава за броени минути, когато е обявена продажба- Сандра Аперлоу е истинска звезда в социалните мрежи. Всичко това не е случайно. Нейният акаунт The Pottery Parade е проводник на позитивна енергия. Всеки нов пост, който се чака с нетърпение от хилядите й почитатели, предизвиква усмивка, умиление, вдъхновение. Трудно е да останеш безразличен към физиономиите върху нейните керамични вази, нейните „чудатковци“ както ги нарича. Всяка една от вазите й е уникална, изработена изцяло на ръка в собственото й ателие в Утрехт в Холандия. В портфолиото й намираме също чинии, купи, кашпи, чаши, декорация. Сандра споделя, че няма предварителен план преди да започне да работи с глината. Всяко едно произведение, което излиза изпод ръцете й се ражда на момента. Изражението на личицата на „чудатковците“, цветовете, мотивите са изненада и за нея самата. Успяваме да разговаряме с нея за кратко в период на трескава подготовка за коледните празници с нови изненади за почитателите й.

 

 

Домът ми…се намира в Утрехт. Живея в центъра на града в стара сграда, в която се е помещавало училище, но по-късно е била преустроена в жилищен комплекс. Харесва ми, че имам достатъчно пространство и че апартаментът е топъл и светъл.

 

Ако мога да избирам бих живяла… в парк в центъра на града. В красиво, светло пространство където ще мога да работя, но и да посрещам роднини и гости.

 

В дома ми винаги има… поне една стена с цветен тапет на растителна тематика.

.

Никога няма да сложа в дома си… какъвто и да било уред за спорт. Предпочитам да изляза навън, за да спортувам.

 

Последното нещо, което купих за дома ми… Всъщност последно пазарувах за работното ми студио, защото е важно и там да се чувствам като в къщи. Купих цветен килим и меко розово канапе.

 

Моето лично пространство… са холът и спалнята ми.

 

Добрият интериор… изобилства от растения.

 

Често каня в къщи… приятели на вечеря. Приятелят ми е готвач, а всички ние обожаваме хубавата храна, така че тези вечери са незабравими.

 

Най-интересната къща, която съм посещавала е… Не точно къща, а малки, скрити пространства в Токио. Там  големите сгради често крият именно такива пространства. Съвсем случайно можеш да попаднеш в невероятно ресторантче на деветия етаж на някаква висока сграда например. Има нещо магично в тези случайни срещи.

 

Все още се чудя… какво е това глъмпинг. Знам, разбира се какво означава. Названието на този тип ваканция комбинира думите „glamour“ и „capming“ и представлява супер луксозно преживяване сред природата. Много чувам за това напоследък и ми иска да пробвам.

 

Гордея се… със собственото си работно студио, което притежавам от това лято.

 

Вдъхновявам се от… природата, цветовете, както и от работата на много илюстратори, която следя с интерес.

 

Уча се от… приятелят ми, който е невероятно дисциплиниран предприемач, както и от Сус и Ралф, двама мои приятели грънчари.

 

Все още не съм успяла… да направя изложба в Япония. Много харесвам японската култура.

 

Най-важното нещо, което научих от опита ми… е, че когато не съм много сигурна по какъв път да поема трябва просто да продължавам да работя, да се развивам и да се доближавам все повече и повече до нещата, които ме правят истински щастлива.

 

Искам да кажа на всички… ако имате артистична натура, не отлагайте да се развивате в тази насока. Не пропускайте да се запишете на някой курс, който ще ви помогне да научите нещо ново. Бъдете креативни и отделяйте за артистичните си занимания  поне по няколко часа на седмица. Това ще ви помогне да се чувствате щастливи.

 

 

Специални издания