Как пандемията промени дома?

Интервю с Димитър Цанев, основател на IXDesign studio

 

 

Как се промени отношението към дома във време на пандемия?

Учудващо за нас, именно по време на епидемията и строгите мерки, ние получавахме много повече запитвания и реализирахме много проекти. Една от причините е, че оставайки вкъщи, хората спестяват време и могат спокойно да помислят за планираните от тях промени и ремонти, за които така и не е оставало време преди това.

 

Как дистанционната работа преобрази интериора?

Много хора вече работят дистанционно и затова в жилищата се оформиха работни пространства, които се възползват от спокойствието и естетиката на дома. Отворените пространства остават предпочитани, но се мисли за тяхното функционално разпределение с цел уют и уединение. Масово в по-старите сгради терасите и балконите се превърнаха в домашни офиси и работни помещения.

 

Започнахме ли да ценим повече балкона, терасата и природата като цяло?

Съвсем естественно е желанието за контакт с природата да е по-силно сега, след като си бил ограничаван от свободно придвижване. Външните пространства, които са оставени отворени, се изпълниха с лежанки, цветя и усещане за спокойствие – тераси, балкони, лоджии станаха силно предпочитан акцент в проектите. Основната тенденция в интериора е за все повече естествени материали, които да напомнят за природата. Цветовата гама не е променена драстично, но определено се засилва желанието за натурална палитра, повече естествена, отколкото изкуствена светлина.

 

Кои са елементите в интериора, които изразяват промените в лайфстайла и отношението към дома?

Изкуствата и занаятите се ценят високо, нещо повече – днес е модерно сам да изработваш елементи за интериора. Независимо дали разполагаме с умения, youtube e насреща. В крайна сметка, какъв по-добър начин за освежаване и декорация на дома от собствения ни почерк?
Интересна тенденция е Grandmillennial- нищо не създава по-голям комфорт и уют от детски спомен за бабината къща. Флорални елементи, ретро предмети, лакирана мебел, тапет…идилия с дъх на шери под звуците на любима плоча. Именно по този начин изглежда и тази нова тенденция.
В цветовете доскоро преобладаваха черно – бялото и сивата гама, но сега светът има нужда от свежест, затова на сцената излизат цветове като жълтото, което може да вдъхне радост на дома, и зеленото – спокойствие. Точно от това имаме нужда.
Днес сякаш повече хора се научиха да търсят и да създават всекидневен лукс, това съвсем не е трудно – щастието е в малките неща. В домашни условия то се постига лесно и на съвсем разумна цена. Идеи хиляди. От луксозен френски сапун или ароматна свещ в хола, до ново спално бельо или лавандулов аромат в гардероба. Дори красива кошница с цветя би повдигнала настроението.
Бих отправил и един призив – подкрепете малките семейни производители на различни мебели и декорация, които COVID-19 постави на ръба фалита. Покупката на ръчно изработена ваза или фруктиера не само може да промени настроението в дома, но и този жест за малкия търговец означава много и най-вече надежда.

 

Специални издания