Как да разпознаем качествения килим

Най-трайни са тъканите, най-модерни – с къс косъм и копринен ефект

 

Консултант: Домко www.domko.com

 

 

Наблюдава ли се тенденция за повече внимание към килимите и текстила в дома?

Винаги се е обръщало голямо внимание на килима в помещението, защото е важен аксесоар, който създава уют и стил.

 

Как да различим качествения килим?

Качесвеният килим не е лепен, а е тъкан на килимна основа, което го прави изключително здрав, независимо от това, дали влакното е от естествен или синтетичен материал. Обшит е със стегната нишка или текстилна лента.

Дебелината на косъма на съвременните килими не е определяща за качеството. Тя се използва за придаване на ефект и е въпрос на интериорно решение. Съставът може да бъде най-различен: вълна, памук , коприна, акрил, полиестер, полипропилен и визкоза, сезал, банчук, дори комбинация от няколко материала. От състава на влакното зависи най – вече неговият външен вид, мекота, устойчивост на замърсяване и цена, но не качеството.

 

Защо са скъпи скъпите килими?

Защото са съчетание от висококачествени матириали, произведени със съвременни високотехнологични машини или ръчно тъкани, създадени по уникален проект и дизайн.

 

Кои килими се чистят най-лесно?

Всички килими се чистят лесно с прахосмукачка, без използване на накрайник с четка.

Килимите от естествени материали не се препоръчват да се перат с вода, почистват се само сухо със специални препарати за естествети влакна, килимите от синтетични материали могат да се перат при оторизирани фирми за пране на килими.

 

Какви са тенденциите в цветовете и мотивите?

Тенденциите в цветовете на килимите са меки пастелни и земни тонове от вискоза с къс косъм и копринен ефект, при определени модели съчетани с кожа и с различен начин на тъкане на косъма.

Непреходни остават геометричните шарки в ярки тонове, мароканските и персийските килими в богати и плътни цветове.

 

Вижте разнообразни модели килими в Домко 

 

Специални издания