Как да пестим енергията и да ограничим въглеродния отпечатък у дома

Пестенето на електроенергия е чудесен начин за намаляване на битовите сметки, освен това влияе пряко на опазването на околната среда. Според експерти от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) последствията от човешката дейност върху планетата са ни изправили пред тежки климатични проблеми. Вече е пределно ясно за всички, че повишаването на температурата е в основата на зачестилите природни катаклизми от последните години.

Всеки от нас може да допринесе за забавянето на глобалното затопляне чрез няколко съвсем прости ежедневни действия, които да превърнем в полезни навици и същевременно да подобрим енергийната ефективност на домакинството ни.

 

Прозорци към света

Преди да включите лампата вкъщи се замислете, дали използвате максимално естествената светлина в помещенията. Има няколко много простички причини, които не ни позволяват да имаме повече дневна светлина у дома. Може прозорците да са закрити с плътни завеси или стените да са боядисани в тъмни цветове. Доказано е, че липсата на естествена светлина намалява продуктивността, а също и повишава риска за проблеми със зрението. Освен това, мрачните стаи рядко създават усещане за уют.

Ако живеете в къща и планирате по-голям ремонт, обмислете смяна на прозорците с по-големи. Новите прозорци не само ще позволят влизането на повече естествена светлина, но и ще създадат усещане за по-просторни помещения. За тези, които живеят в апартамент, най-лесното решение би било да сменят пердетата си с по-прозрачни или да използват щори в светъл цвят.

 

 

Огледалце, огледалце

Класически похват в интериорния дизайн за увеличаване на светлината в помещението е използването на огледала. Разположете ги на стената срещу прозорците, за да се възползвате максимално от отразяването на светлината, която влиза в стаята. Доверете се на физиката, тя никога няма да ви подведе.

 

 

Крушките са за смяна

LED крушките са с най-голяма енергийна ефективност. Те използват едва 10% от енергията необходима за функционирането на една обикновена крушка. Не съдържат никакви опасни материали, включват се бързо и постигат максимална осветителна ефективност. Тези крушки са за предпочитане, когато искаме да разграничим определени зони от къщата, защото могат да излъчват светлина в различен цвят.

 

 

Използвай ключа

Изключвайте лампите и домакинските уреди, когато не сте в стаята, дори и да е само за няколко минути. Не оставяйте компютъра и зарядните устройства на телефоните включени в контакта, защото продължават да консумират енергия.

Пестенето на енергия е полезно не само за околната среда, но и за личните финанси. Ако приемете намаляването на въглеродния отпечатък за лична мисия, не след дълго ще усетите нуждата да прекарвате повече време на открито сред природата. Освен това малките промени в обзавеждането и разкрасяването на интериора винаги подобряват настроението и събуждат дизайнерския талант във всеки от нас.

 

Намерете вдъхновението си на Vivre.bg

Специални издания