Как да изберем легло за малка спалня

Спалнята, нашата най-лична и интимна зона, трябва да бъде обзаведена с внимание към всеки детайл, така че винаги да се чувстваме комфортно в нея. Мебелите в стаята е нужно да са съгласувани както с нейната площ, така и с общия интериор, който може да е в класически, модерен, винтидж или кънтри стил. С особен приоритет се ползва леглото, чиито размери са най-важни в случая. Малко или по-голямо, тясно или широко, за да ни носи то желаното удобство, е задължително условие да се подбере модел с правилните габарити.

 

Кои видове легла са подходящи за малка спалня

Нека понятието “малка спалня” не се превръща в ограничение, а във възможност да бъде създадена креативна и различна обстановка в спалнята, включваща обзавеждане с оригинален дизайн, неподвластен на времето и модните тенденции. Дори и пространството в стаята за сън да е ограничено, подходящи решения има и в този случай. Ето кои легла са удачни при отсъствието на много място помещението:

 

падащи – тези модели кревати са нестандартни, функционални и могат да се използват само при необходимост. Специалният механизъм позволява тяхното прибиране и изваждане за секунди време, като за тях може да се каже категорично, че се завръщат от миналото с бърза скорост;

на два етажа – леглото на два етажа е идеален вариант за спалнята на децата. Често се изработват и с чекмеджета, в които могат да бъдат съхранявани различни по вид вещи. Спестяват много място и са стандартен подход при обзавеждането на малки стаи за сън;

тавански/окачени – още едно нетипично интериорно решение, което с годините става все по-популярно. Реално погледнато, този вид креват изобщо не присъства в стаята, защото се монтира на тавана. Окаченият му дизайн го причислява към мебелите от първа необходимост, когато говорим за тесни пространства, категоризирани като трудни и предизвикателни за обзавеждане;

ъглови – могат да присъстват по две с ракла между тях, като в случая се поставят плътно до стената. Така те не затрудняват движението и създават усещане за по-голяма площ. Към тях е важно да купите и комфортен матрак, който е за препоръчване да бъде с повдигащ механизъм;

персон и половина – наричани още “Приста”, този вид легла са едни от най-купуваните за малки спални. Отново могат да са с чекмеджета или с подматрачно пространство за съхранение на багаж за още по-голяма функционалност.

 

Ако нямате възможност да поберете двоен креват в спалното помещение, заложете на някое от горните предложение и се насладете на красива и комфортна обстановка у дома. Изберете модел в подходящите според вкуса и останалия интериор цветове, съобразявайки и бюджета си с предстоящия разход.

 

Легла Приста

 

В какви цветове да ги изберем

От гледна точна на визуалното разширение на малката спалня, леглата в светли цветове се оказват най-подходящи. Те внасят светлина и не стесняват оптически така или иначе ограниченото пространство. За да е ефектът още по-добър, креватът може да бъде поръчан с дизайн по поръчка, който да включва функционални елементи като вградени чекмеджета, открити рафтове в долната част на модела, както и надстройка, която да послужи за подредба на лични вещи и дрехи.

 

Как да ги комбинираме с останалите мебели в помещението

Често срещана грешка е потребителите да купуват легло за спалнята, без да съобразят дизайна му с този на останалите мебели в стаята. Това почти винаги води до стилови и цветови разминавания, а респективно и до недобри интериорни резултати. Съвсем не е задължително да взимате готов спален комплект, защото можете да постигнете висока естетика и избирайки всеки един компонент поотделно.

При избора на креват е важно да обмислите цветовете, интериорния стил, детайли като домашния текстил и дори осветлението. Ако да речем гардеробът ви е достатъчно просторен, няма да се наложи да взимате легло с надстройка. Наместо това е подходящо да заложите на матрак с повдигащ механизъм, а защо не да добавите ракла, в която да съхранявате спалното бельо.

 

 

 

 

Специални издания