Йорис Поджиоли – от скулптурата към дизайна

От 2017 г. дизайнерът с френски и италиански корени създава забележителни скулптурни мебели- желан  акцент във всеки интериор

 

Калина Константинова

 

Името му се появява често по страниците на престижни издания за дизайн и архитектура. Мебелите му са акцент в най-хубавите интериори – тези от корицата. Разпознаваме техния семпъл финес, аристократичен по френски, екстравагантен по италиански.

Роден е в Гренобъл, в сърцето на френските Алпи. Има както френски, така и италиански корени. Детството си прекарва в ателието на чичо си, който е скулптор. По-късно е привлечен от библиотеките, където намира отговори на всички въпроси, които го вълнуват. Занимава се активно със спорт, но решава да учи архитектура.  След завършването си практикува няколко години, докато не се насочва напълно към мебелния дизайн. Обсебен от светлината и взаимодействието й с обемите, младият дизайнер създава модели с изявен скулптурен аспект. Използва мрамор, дърво, смола. Произвежда и разпространява моделите си сам с помощта на екипа си. Независим от големите фирми, успява да проследи и в най-малките детайли производствения процес и да бъде абсолютно безкомпромисен по отношение на качеството на реализациите си.

Намираме го в ателието му в Париж, за да разберем какво харесва.

 

Моят дом е… Живея в Париж, в апартамент на последния етаж, на две крачки от Сена, където обичам да се разхождам през цялата година.

Ако мога да избирам, бих живял… Без съмнение – до морето.

В дома си винаги имам… приятели и неща за рисуване

Никога няма да сложа в жилището си… копие на каквото и да било

Последното, което купих за дома си…. гипсов бюст

Моето лично пространство е… моето ателие

Добрият интериор е… този, в който влиза естествена светлина

Често каня вкъщи… моето семейство

Най-интересната къща, която някога съм посещавал…  Villa Volpi, в Сабаудия, близо до Рим

 

 

Все още се учудвам… от следващия проект

Гордея се с…. моя екип

Хората не знаят за мен… че съм бивш професионален състезател по ръгби

Вдъхновявам се от…. Имам френски и италиански корени и се вдъхновявам и от двете страни. Също така съм напълно обсебен от контакта на светлината с повърхностите и обемите и това е видно в моята работа.

 

 

Уча се…. от детството си, от библиотеките, но най-вече от чичо ми, който е скулптор.

Все още не съм… направил проект за кораб.

Най-важното нещо, което научих от опита си…. че във всичко може да се намери вдъхновение, важно е да си отворен към всички срещи и възможности.

Искам да кажа на всички…. да посетят моя сайт и да се запознаят с моята работа.

Специални издания