Историята на първия аквариум в света

Парижкият аквариум, наричан също Cinéaqua  или Aquarium du Trocadéro, се намира срещу Айфеловата кула (под хълма Chaillot ) в 16-ти район на Париж. Построен е през 1867 г, което го превръща в първия аквариум в света. Изцяло под земята, той се простира на  3 500 кв.м.  Дом е на 13 000 риби и безгръбначни (от 500 различни вида); 700 колонии от корали; 38 акули от седем различни вида…

 

Калина Константинова

 

Интериорът на парижкия Аквариум е изсечен в стари каменни кариери, които по-късно  са били използвани за конюшня за войската на император Наполеон.

През 1867 г архитект Комбаз  представя проект за създаване на Аквариум в тези вече изоставени подземни галерии. Близостта до различните локации, в които се провеждат световните  изложения по това време, е предимство. Градината на Аквариума е проектирана от Адолф Алфан. При оригиналния план част от институцията е под открито небе, част – във вътрешността на галериите, имитирайки пещера. Имало е осемнадесет басейна, разположени в две елипси, с голямо разнообразие на сладководни риби. Частната инициатива била изключително успешна.

 

 

Аквариумът е трансформиран и модернизиран за Световното изложение в Париж през 1937 г. Издигната е ротонда, в която са създавани интересни сценографии, премахната след изложението. Аквариумът със своите 2 500 риби е, по това време, най-големият в света. През осемдесетте години на миналия век продължава да е най-големият в Европа.

Кметството го затваря през 1985 г. Изцяло е модернизиран и отворен отново през 2006 г. Някои елементи от декорацията му са вдъхновени от творбата „Двадесет хиляди левги под водата“ от Жул Верн, който от своя страна е вдъхновен от аквариума през 1867 г.

Парижкият аквариум е институция с научна и педагогическа мисия, повишаваща осведомеността за крехкия баланс на Океана и която разкрива опасностите, които го заплашват. Океанът покрива  72% от площта на Земята и има огромно значение за живота на хората. А 60% от тях  живеят в непосредствена близост до него. В мисията си за осъзнаване на проблемите Аквариумът организира временни изложби, конференции, образователни програми…

 

 

В него са създадени 74 басейна, в които могат да се намерят 13 000 риби и безгръбначни, между които 38 акули, 2 500 медузи, 700 коралови колонии. Сценографията на музея се възползва от лекия наклон на интериора и плавно ни разкрива различните екосистеми. Приглушената светлина насочва вниманието към басейните и красивия свят на разноцветните морски обитатели. 85 интерактивни екрана позволяват на посетителите от всички възрасти да се запознаят по-подробно и задълбочено с представените видове, начина им на живот, на размножаване, дали са застрашени…

 

 

 

Голяма гордост на институцията са кораловите колонии. Всички корали са застрашени в естествената си среда поради климатични промени, интензивния риболов и човешка дейност като цяло. Запазването им и възпроизвеждането им е изключително трудно и отнема много време. В Аквариума са възпроизведени вече 700 колонии.

В допълнение към тропическите корали, парижкият Аквариум представя и голяма колекция от горгонии (Eunicella singularis) в умерените си басейни. Близки роднини на коралите, понякога наричани фалшиви корали, те се срещат в Ламанша или Атлантическия океан, а цветовете им са също толкова забележителни, колкото техните рифови „братовчеди“.

Една от най-интересните зони е тази, посветена на феномените на биолуминесценцията и  флуоресценцията.

 

 

Друга гордост на институцията е Медузариума, открит през 2019 г, който е дом на 2500 екземпляра от 50 вида, разположени в 24 басейна (това е третата най-голяма колекция медузи в света). Всички те се възпроизвеждат тук. Екипът на Аквариума е сред най-големите специалисти, способни да контролират параметрите на солеността и температурата на водата, течението на басейните, както и диетата на различните етапи от развитието на медузите, от полип до зряла възраст. Прецизната работа е от съществено значение, защото всеки вид има специфични нужди, а все още много малко от тях са документирани в научната литература.

Посещението на Медузариума е изключително, дори магично, преживяване,  благодарение на почти извънземната красота на тези същества с размери от няколко милиметра до 50 сантиметра и продължителност на живота от няколко месеца до, най –много, 2 години.

Друга, много важна заслуга на парижкия Аквариум, е възможността за възпроизвеждане на акули и по-специално на тези с черни точки и зебровите.

От всички посетители Аквариумът обръща най-голямо внимание на децата и учениците. Разработват се специални програми за разкриване на магията на океаните. 15 000 деца са посрещани и информирани всяка година, благодарение на различни модули, адаптирани към училищните програми, обхващащи всички цикли от детската градина до гимназията.

 

© Isabelle Eshraghi

Специални издания