Зеленият кръг

Малък апартамент в Милано се отличава с интересни архитектурни решения, които го превръщат в запомнящо се пространство

 

Калина Константинова, проект llabb, снимки Anna Positano, Gaia Cambiaggi, Studio Campo

 

Апартаментът се намира в Милано, в квартал Буенос Айрес – Лорето, на петия етаж в сграда от средата на 20 век. Простира се на 60 кв.м. Отличава се с петте си прозореца, разположени само на фасадата.

Пространството не е било в лошо състояние, но не се е възползвало оптимално от естествената светлина.

Новите собственици избират архитектурното студио от Генуа llabb с молба за реновация.

„Още първия път, когато посетихме апартамента, усетихме, че ритмичната последователност на прозорците с южно изложение би трябвало да е връзката между различните зони“, обяснява Федерико Робиано от llabb.

Това е и отправната точка на новото оформление. Създадено е едно голямо общо пространство, а различните зони включват кухня, трапезария, дневна. Спалнята е отделена с плъзгащи се врати, които скриват и разкриват колона, облицована с мраморни плоскости. Във всяко едно от крилата на вратата е изрязан полукръг, в който е интегрирано полупрозрачно стъкло. Когато вратите са затворени, тези елементи образуват кръг в зелен цвят и осигуряват достъп до спалнята, а когато са раздалечени разкриват колоната и интегрирания в нея телевизор, както и отделят напълно спалнята от общото пространство. Тази игра на форми, цветове, материи, плътност и прозрачност определено е акцент в пространството и показва как с влагането на малко средства може да се получи наистина интересен ефект.

Срещуположната стена е решена в зелено, като така кореспондира на зелената колона и отново внася семпло решение със значителен ефект.

Цветовата гама в общото пространство е приятна и пастелна, олекотена допълнително от естествената светлина.

В пълен контраст, банята се отличава с по-драматични тонове и отражения.

Обзавеждането характеризира пространствата, без да ги претрупва с присъствието си. Всички гардероби и места за съхранение са изработени по поръчка и са неутрални по отношение на цветовете си, така че да позволят повече изразителност на някои елементи от дизайна.

 

Специални издания