Мариà Кастело- живот на остров

Какво харесва испанският архитект Мариà Кастело, член на международното жури  на тазгодишните награди на списание Наш Дом

 

Калина Константинова

 

В днешния глобализиран свят е много трудно да попаднеш на архитект, който избира да живее и твори само на едно определено място, така че сме любопитни да опознаем  по-добре испанецът Мариà Кастело, роден и работещ във Форментера (средиземноморски остров в Испания, който заедно с Майорка, Менорка и Ибиса образува Автономна област Балеарски острови), а също и член на журито на тазгодишните награди на сп. Наш Дом.

Архитект Кастело има изключително силна връзка с родното си място и след като завършва Архитектура в ETSAB в Барселона през 2002 г, не се колебае и за миг къде да основе студиото си. Пейзажите, културата и традициите на острова винаги са представлявали за него неизчерпаем извор на вдъхновение.  В работата си успява да ги анализира, интерпретира и адаптира по един изключително съвременно звучащ начин. Отличен е с Европейската награда за опазване на Архитектурно Наследство (2017), финалист е на четиринадесетото Испанско Архитектурно Биенале (2018), победител на испанските Национални Награди NAN (2018), победител също така на Архитектурните Награди на островите Ибиса и Форментера (2018), победител в Европейския Форум Best Architects ’20 (2019)… Много изложби и публикации показват проектите му навсякъде по света. Въвлечен е в мисията за опазване на културното и историческо наследство на Форментера и за запазване на човешкия мащаб на архитектурата на острова.  Реновациите му на стари постройки или реализацията на нови сгради се отличават с ниско строителство, възможно най-малка намеса в околната среда, използването на естествени локални материали, планиране, благодарение на неизчерпаемите природни ресурси- дъжд, слънце, вятър… Проектите му излъчват достолепност, елегантност, сила, неподвластни на времето и преходните тенденции.

 

 

Моят дом е… съвсем близо до плажа Миджорн на остров Форментера, заобиколен от прекрасна природа и красиви пейзажи.

 

Ако мога да избирам бих живял… в дом, направен от устойчиви материали, най-вече локални, възползващ се от природните ресурси (слънце, вятър, течения…) и толкова малък, колкото семейството ми би ми позволило.

 

В къщи винаги имам… купища книги, които чакат да бъдат прочетени.

 

Никога не бих сложил в дома си… “нечестни“ материали (синтетични материали, направени да изглеждат като естествени).

 

Последното нещо, което купих за дома си е…. лампата “Cesta”, проектирана от Мигел Мила през 1962 г и издадена от Santa&Cole.

 

 

Моето лично пространство е… стая в сутерена на къщата ни, с градинка отпред и обляна от естествена светлина, където намирам спокойствие, вдъхновение и мога да се концентрирам.

 

Добрият интериор е… убежище за душата.

 

Често каня в къщи… Особено през лятото домът ми е пълен с артисти, дизайнери, архитекти, хора, с които споделяме една философия за живота (за съжаление тази година, заради пандемията, повечето не успяха да дойдат).

 

Най-интересната къща, която съм посещавал… Къщите Fedelli a Erró, по проект на Анри Кийе във Форментера между 1968 и 1972 г. Може би именно те предопределиха професионалния ми път.

 

Все още се чудя… Дали да приема следващия проект, що се отнася до ново строителство.

 

Гордея се… с това, че не разширих архитектурната си практика, което ми дава свободата да се радвам на всеки изминал ден.

 

Хората не знаят за мен… Че “Marià” с ударение на а-то е мъжко име на каталонски. Много често трябва да поправям грешки!

 

Вдъхновението ми идва… От Форментера. Неговата култура, архитектура, пейзажи, хора… са неизчерпаем извор на вдъхновение.

 

Уча се от …. традициите. Както и от знанието, концентрирано в най-обикновени всекидневни предмети, което достига при нас с времето.

 

Все още не съм…. посетил България

 

Най-важното нещо, което научих от опита си… е да имам Търпение. Както и да ставам все по-добър в изкуството да намирам възможности при неблагоприятни обстоятелства.

 

Искам да кажа на всички… че трябва да осъзнаят как  пространството, в което живеем обуславя живота ни.

 

 

Специални издания